IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: В Гърция се опитваме да спасим неспасяемото при това на висока цена

Страната беше пожертвана, за да бъде изградена стена, която да защити останалата част от еврозоната, смята ръководителят на Pimco

08:18 | 29.02.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Ел-Ериан: В Гърция се опитваме да спасим неспасяемото при това на висока цена

Спасяването на Гърция вероятно ще се провали, но това едва ли ще е трагедия стига дълговите проблеми на страната да останат изолирани от останалата част на континента, казва Мохамед Ел-Ериан, изпълнителен директор на Pacific Investment Management Company (Pimco), цитиран от CNBC.

Докато европейските лидери се опитват да спасят еврозоната, а гърците протестират по улиците срещу бюджетните икономии, наложени им в замяна на новия спасителен пакет, битката вече е за спасяването на самото евро, което може да бъде застрашено в случай, че кризата се разпространи.

Европейските лидери се опитват да изградят стена, която да защити капитализацията на банковата система в случай на гръцки и вероятно на португалски фалит.

„Гърция беше пожертвана, за да бъде изградена тази стена“, казва Ел-Ериан. „В Гърция се опитваме да спасим неспасяемото при това на висока цена – общество, обречено на тежки икономии без светлина в тунела“.

„Ето защо новият пакет ще се провали, точно както и предишният“, изтъква мениджърът.

Сега, когато споразумението за Гърция е на път да се провали, вниманието вероятно ще се насочи към Португалия, която също изпитва сериозни затруднения.

Френският президент Никола Саркози заяви, че негов приоритет е да гарантира оцеляването на ядрото на еврозоната.

„Мисля че може да теглим чертата над Гърция и Португалия и мисля, че европейските лидери сами ще направят това, когато се уверят, че стената е издигната и ще ги спаси“, казва Ел-Ериан.

Икономистът посочва, че Европейският съюз (ЕС) ще трябва да реши, дали мащабните социални програми, които публичният сектор финансира за момента, ще могат да бъдат запазени в бъдеще.

Швеция е модел за това как „може да комбинирате фискална и финансова стабилност с растеж и добра социална система. Това е възможно“, казва Ел-Ериан. „Европа трябва да балансира между бюджетните икономии и растежа. Ако не успее да го направи, ще продължаваме да говорим за дълговите проблеми още дълги години“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
"Гърция беше пожертвана, за да бъде изградена тази стена, казва Ел-Ериан. Точо в десятката. Това е....................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още