IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Признаха наличието на „кредитно събитие“ в Гърция

Одобряването на клаузата за колективно действие от гръцкото правителство залегна в основата на решението на ISDA

22:59 | 09.03.12 г. 4
Признаха наличието на „кредитно събитие“ в Гърция

Международната асоациацията на участниците на пазара на суапове и деривати (International Swaps and Derivatives Association - ISDA) прецени, че замяната на гръцките облигации представлява „кредитно събитие“, което упълномощава притежателите на застраховки за защита срещу фалит (credit default swaps – cds) да получат обезщетение, съобщи CNBC.

Общият размер на този тип суапове се оценява на около 3,2 млрд. долара от Depository Trust & Clearing Corporation, която държи данните за договорите по застраховките, и те се изплащат при фалит на емитента. На практика обаче стойността им е много по-малка от предварително очакваната и от опасенията на анализаторите.

Решението бе очаквано, а борсите в САЩ реагираха с незначително понижаване на основните индекси.

Гърция днес обяви, че е осигурила достатъчно голямо участие в сделката за замяна на своите държавни облигации, притежавани от частни кредитори, при която те ще поемат значителни загуби. Замяната бе одобрена от инвеститори, притежаващи около 83,5% от номинала на облигациите, емитирани според гръцкото законодателство.

Късно тази вечер правителството в Атина одобри въвеждането на клаузата за колективно действие, която принуждава и несъгласните с операцията да участват в нея при съгласието на толкова голям процент частни инвеститори.

Именно последното действие на гръцкото правителство предизвика асоциацията да обяви решението си за настъпването на кредитно събитие по отношение на застраховките за защита срещу фалит.

„Съществуват 3 типа кредитни събития според определението на асоциацията“, заяви Гавин Нолън, кредитен анализатор в института Markit. „Това са фалит, невъзможност за плащане и преструктуриране. В случая с Гърция става въпрос за преструктуриране“, обясни Нолън.

„Молбата е била отправена към Комисията за установяване към асоциацията, която има ролята на съдия дали е настъпило кредитно събитие и решава кога настъпва то“, добави той.

Изискването е 80% от 15-те члена на комисията да гласуват в полза на настъпването на кредитно събитие, за да може то да бъде обявено.

Относно размера на застраховките за защита срещу фалит в случай с Гърция Нолън смята, че те са съвсем дребна сума в сравнение с общия пазар на държавни облигации. „Така че понякога се преиграва по въпроса колко важни са те“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
kanartikin
преди 12 години
""Turbo capitalism.""Момче, вземи си опресни малко понятията!При капитализъм, няма държавна намеса, нито в печатането на пари, нито в спасяването на структури, били те публични или частни. Няма държавни гаранции за поддържане на губещи дейности и социални необходимости. Няма принуда, да се изкупуват ДЦК, Няма и принуда да се "откажат доброволно" от покупката си за да не се задейства застраховката на тази покупка. Няма изнудването и да стане със закон ако не се откажат от инвестицията си.Да не говорим, че специално за Гърция има над 60% държавен сектор.Всичките тези "прерогативи" са на една друга система, която ако искаш да си в час е добре да си дефинираш ясно. Не защото би говорил не вярни неща, а за да не правиш грешните избори, не осъзнавайки защо ти се случва това което ти се случва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
dosadnik
преди 12 години
Еее, трябваше да изчакате поне до 12ти, че да се изпълни пророчеството.Са да видим какво ще стане на 23ти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
ZoneP
преди 12 години
cf. BloombergGreece Deal Triggers $3B in Default Swaps: ISDAСпете спокойно скъпи съграждани, ''оръжията за масово унищожение'', които се задействат са само 3 милиарда ;-) Молим всички играчи в казиното да се пренасочат към масите Португалия, Испания и Италия....Turbo capitalism... преди да си се родил си купен и продаден 3 пъти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
На печелившите честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още