IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП облекчи международните процедури за наследяване

Гражданите на ЕС, които живеят в друга държава-членка, ще могат да избират съобразно чие законодателство да се интерпретират завещанията им

16:48 | 13.03.12 г.
ЕП облекчи международните процедури за наследяване

Европейският парламент (ЕП) одобри нови правила, които да облекчат международните процедури за наследяване, съобщиха от представителството на институцията в София.

Според новия регламент ако едно лице почине в държава-членка на Европейския съюз (ЕС), различна от тази, в която живее, то при процедурите за наследяване ще са валидни правилата на държавата по местопребиваване на починалия към момента на смъртта му.

Всеки гражданин на Евросъюза обаче може предварително да избере неговото завещание да се интерпретира съобразно законодателството на родната му или друга държава, с която има връзка. Така според евродепутатите ще се запазят връзките с родината на хората, които живеят в чужбина, както и спазването на специфични национални правила, като например тези свързани с даряването.

От Европарламента дават и пример: ако италианка е омъжена за германец и от дълго време живее в Белгия, то при процедурите за наследяването на имуществото й ще се прилага белгийското законодателство, освен ако тя не е заявила друго (в случая, процедурите да са съобразени с италианското или германското законодателство).

От ЕП обясняват, че с новите правила се избягват скъпи съдебни спорове и административни процедури, като същевременно по никакъв начин не влияят на националните законодателства, свързани с наследяването, собствеността и данъците. Няма да е необходима и хармонизация на националните законодателства с новия регламент.

Засега единствено Дания и Ирландия се въздържат от участие в прилагането на новите правила за международните процедури за наследяване.

Предстои текстовете да бъдат разгледани от Европейския съвет и гласувани на второ четене.

Данни на Европарламента показват, че международните наследявания съставляват 10% от всички наследявания в ЕС, а общата им стойност се изчислява на 123 млрд. евро годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още