IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Caixa се съгласи да купи Civica, превръщайки се в най-голямата испанска банка

Banca Civica беше създадена след сливането на 4 изпитващи сериозни затруднения регионални спестовни банки

15:03 | 27.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Caixa се съгласи да купи Civica, превръщайки се в най-голямата испанска банка

CaixaBank се превърна в най-голямата по активни банка в Испания, след като купи Banca Civica за 977 млн. евро, съобщава BBC.

Правителството инициира изменения в редица закони, за да насърчи сливанията между банки, много от които се оказаха на ръба на фалита след спукването на балона на недвижимите имоти в началото на кризата.

Самата Banca Civica беше създадена след сливането на 4 изпитващи сериозни затруднения регионални спестовни банки - "cajas".

Клиентите на новата банка ще са 14 млн.

CaixaBank ще притежава съвкупни активи за 342 млрд. евро, депозити за 179 млрд. евро и отпуснати заеми за 231 млрд. евро, се посочва в изявление на институцията.

Сделката ще бъде приключена до края на третото тримесечие и до 2014 г. ще доведе до икономии в размер на 540 млн. евро.

След сливането CaixaBank ще се превърне в пазарен лидер в регионите на Каталуния, Андалусия, Навара, Балеарските острови и Канарските острови.

Базираната в Барселона банка La Caixa, която има мажоритарно участие в CaixaBank, ще запази 61% дял в новата банка.

„Сливането ще помогне за консолидирането на испанския банков сектор, като създаде водеща банка със сериозно регионално присъствие. Това ще подкрепи икономическото развитие на страната“, се посочва в изявление на CaixaBank.

Сделката няма да попречи на CaixaBank до края на юни да посрещне новите изисквания на европейските регулатори за съотношение на капиталова адекватност от 9%. Съотношението на лошите кредити към общите заеми в новата банка няма да надхвърли 5,5%.

В петък правителството на испанския премиер Мариано Рахой се очаква да обяви бюджета на страната за 2012 г. Той има нелеката задача да покаже как до края на годината Испания възнамерява да понижи бюджетния си дефицит до 5,3% от 8,5% през 2011 г.

Безработицата в страната е 23%, като е най-високата в Европейския съюз (ЕС). През тази година испанската икономика се очаква да се свие с 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още