IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е била втора в ЕС по спад на продажбите на дребно през февруари

Продажбите у нас са спаднали с 6,4% на годишна база при понижение от 1,1% за Европейския съюз и 2,1% за еврозоната, отчете Евростат

16:51 | 04.04.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
България е била втора в ЕС по спад на продажбите на дребно през февруари

България е била втора в Европейския съюз (ЕС) по годишен спад на продажбите на дребно през февруари на годишна база, показват данни на Евростат. Продажбите на дребно в еврозоната са се понижили с 2,1%, а в целия съюз – с 1,1%.

Евростатистиката е регистрирала 6,4% намаление на продажбите на дребно у нас през февруари спрямо февруари миналата година. Изпреварва ни само Португалия с понижение от 9,6%, а след нас е Испания със спад от 6,2%.

Най-голямо годишно повишение на продажбите на дребно през февруари е отчетено в Естония (14,8%), Латвия (10%) и Дания (8,1%).

Месечното понижение на продажбите на дребно у нас през втория месец на годината е било 2%, което ни нарежда на шесто място в Евросъюза, показват още данните.

Най-голям спад е отчетен в Словения (-5%), Полшя (-2,7%) и Румъния (-2,5%), а най-голям ръст – в Малта (4,7%), Люксембург (2,2%) и Дания (1,9%).

През февруари на месечна база продажбите на дребно в еврозоната са намалели с 0,1%, а в целия ЕС – с 0,4%. През януари обаче месечният ръст на продажбите на дребно в еврозоната и ЕС е бил по-силен, отколкото се смяташе.

За валутната общност увеличението е било 1,1%, а не 0,3%, както беше обявено предварително. В ЕС продажбите на дребно през януари са се увеличили с 0,9% на месечна база, а не с 0,4 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
Защо не отразихте Ивнан Искров, а?- 4 април 2012, 11:43БНБ прогнозира икономическият ръст у нас през 2012 г. да бъде едва 0.7%. Това стана ясно от изявление на управителя на централната банка Иван Искров по повод 20 години от създаването на Асоциацията на банките в България.Само преди дни МФ понижи прогнозата си за ръста през 2012 г. до 1.4% спрямо 2.9%, заложени в макрорамката на бюджета. Толкова е и последната прогноза на Европейската комисия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Що бе, хер флик е спрял да купува ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
А вие какво друго сте очаквали от хер Флик
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още