IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

National Bank of Greece обяви загуба от 12,3 млрд. евро за 2011 г.

Отрицателните финансови резултати на Eurobank и Alpha Bank за миналата година са съответно 5,5 и 3,8 млрд. евро

20:06 | 20.04.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
National Bank of Greece обяви загуба от 12,3 млрд. евро за 2011 г.

Най-големият гръцки кредитор, National Bank of Greece, обяви загуба от 12,34 млрд. евро за миналата година, засегната от операцията по замяна на гръцки ДЦК, както и от лоши заеми на фона на задълбочаващата се рецесия в страната, съобщава CNBC.

Капиталовата адекватност от първи ред на банката ще падне до 6,3%, заявява финансовата институция, отчитайки използването на кредитна линия в размер на 6,9 млрд. евро, предоставена от държавния фонд за финансова подкрепа (HFSF).

Втората и третата по-големина банки в Гърция, Eurobank и Alpha Bank, също оповестиха загуби за 2011 г. – съответно 5,5 и 3,81 млрд. евро.

Eurobank не посочва нивото на капиталовата си адекватност, докато Alpha Bank информира, че то е паднало до 3%.

Централната банка на Гърция призова местните банки да осигурят 9% капиталова адекватност от първи ред до края на септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
Scribbler
преди 12 години
1. Незабавна репатрация на сребърния фонд, и инвестициите му в ДЦК, корпоративни облигации, акции и други инструменти на БФБ. На капиталова война, като на капиталова война.2. Развитие на облигационен, и money-market пазар на БФБ, който да търси да заобиколи банковата система, която в момента функционира като лагер пълен с пясък и стъкло.3. Затягане супервизията на банките по осчетоводяването и провизирането на NPLs. Няма смисъл регулаторът да си затваря очите за някои истини, след като банките отвръщат на това благоволение с репатриация- храни куче, да те лае!4. В краен случай намаление на лихвите по задължителните резерви на банките, и или повишение на задължителните резерви. Щом като капитал изтича от системата и това не може да се компенсира от валутния курс, явно системата има нужда затегнати монетарни условия. Ако ЦБ не ги затегне, самия процес на изтачане на капитал ще го направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Прав си, но се долавя, че самолета е на автопилот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
hrimthursum
преди 12 години
Не мога да те разбера. Да не би да предлагаш да се въведе забрана за погасяване на задължения към чужди контрагенти, особено собственици на филиалите си в България?! Как ще се отрази и на без това слабия интерес от чужди инвеститори към нашата страна. Ами разбира се, че при тези ужасяващи резултати и огромна нужда от кешов ресурс гръцките банки ще изискат полагаемото си и това е съвсем естествено (справка Дянков и дивидентите от държавните предприятия). Считам, че БНБ в случая прави максималното според инструментариума, с който разполага, а именно да изисква да не бъдат разпределяни печалбите на банките под формата на дивиденти. Съгласен съм, че намалявайки ЗМР 2008г. улесни изтичане на капитали в чужбина, но освободената ликвидност предотврати преминаването на лихвите по депозитите над 10%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Отдавна няма никой на върха, който да се интересува за нещо друго от собственото си добруване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
Scribbler
преди 12 години
Чуждите банки се опитват с бързи стъпки да реформатират инвестициите си в Българския банков сектор в кол опции - ако спечеля - печеля аз, ако загубя - губи цял народ, Български. Къде ни е финансовото разузнаване, къде ни е регулатора на банковата система, кой ще защити националния интерес? Ало, има ли някой там?!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Scribbler
преди 12 години
http://***.economist.com/node/21553015Икономист от тази седмица: 'Водени от Европейските банки, световните кредитори се прибират у дома си'http://***.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/tekushtata-smetka-ot-fevruari-e-otnovo-otricatelna,133219/също от тази седмица, баланса по разплащателната ни сметка се влошава драматично, повлиян от репатриация на заеми на местни банки към майките им под командата на тамошните правителства! Това е разори-съседа протекционизъм от 'градински вид' игран на полето на капиталовия пазар.Колко по-неадекватна може да е позицията на БНБ на този фон, да държи България да финансира страни като Германия и Франция на 1% лихва чрез сребърния фонд!??? Да не говорим, че във създалата се ситуация френската централна банка може да се окаже толкава рискова за чужд кредитор, колкото Българското правителство за местен такъв!Не само това БНБ усложливо намали задължителните резерви на банките през 2008-09, за да улесни изтичането на капитали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Не малко! Юробанк бе една от гръцките банки, които не издържа стрестестовете на ЕС. Едва ли ще изкарат много. Макар че си го поизбиват на наш гръб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
ТАТО
преди 12 години
Eurobank не посочва нивото на капиталовата си адекватност, докато Alpha Bank информира, че то е паднало до 3%.Това не е ли опасно малко ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още