IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Гърция удари нов рекорд от 21,7%

През февруари без работа са били 1,1 млн. гърци, което представлява ръст от 42% на годишна база

15:56 | 10.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Безработицата в Гърция удари нов рекорд от 21,7%

Нивото на безработица в Гърция е достигнала нов връх през февруари, подчертавайки болезнените политики на строги икономии, изисквани от Европейския съюз и Международния валутен фонд, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на гръцката статистическа служба ELSTAT.

Повече от един от всеки петима гърци и един от всеки двама младежи е без работа.

Нивото на безработица е достигнало 21,7% спрямо коригираните данни за 21,3% през януари. Във възрастовата група между 15 и 24 години безработицата е достигнала рекордните 54%.

Орязването на бюджета, което се превърна в практика, след като Гърция съгласува първия спасителен финансов пакет през 2010 г., за да бъде предпазена от неконтролируем фалит, доведе до вълна от закриване на компании и фалити.

Това подхрани гнева спрямо традиционните политически партии, подкрепящи международната финансова помощ за страната, и те понесоха тежки поражения на изборите, проведени на 6 май.

Близо 1,1 млн. гърци са безработни, което е ръст от 42% на годишна база, показват днешните данни. Броят на заетите е намалял с 8% за същия период до рекордно ниското ниво от 3,87 млн. души.

От навлизането на страната в рецесия през 2008 г. досега са били закрити над 500 000 работни места.

Нивото на безработица е най-високо в големите градове, особено в столицата Атина, където Коалицията на радикалните леви партии СИРИЗА взе най-големия дял от гласовете на избирателите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още