IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мрачни перспективи пред безработните младежи в Европа

Младите са изправени пред редица предизвикателства при намирането на работа, a последиците от ранната безработица се усещат цял живот

14:08 | 03.04.12 г. 13
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Младежи протестират срещу икономическите мерки на правителството и високата безработица в Португалия.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Младежи протестират срещу икономическите мерки на правителството и високата безработица в Португалия. Снимка: Ройтерс

Мрачни данни за безработицата бяха публикувани вчера от Евростат. От статистиката става ясно, че младите остават най-засегнати от икономическото забавяне, а подобряване на ситуацията при младежката безработица в Европа може да се очаква само при здравословен икономически растеж, пише CNBC.

Безработицата в еврозоната достигна 10,8% през февруари, което е най-високо ниво от 15 години. Нивото на младежката безработица обаче е 21,6%, като най-тежко засегнати са Испания (50,5%) и Гърция (50,4%).

Лари Хейтуей от UBS Investment Bank отбеляза по-рано този месец, че високото ниво на безработица сред младежите до 25 години е „очевидно неприемливо“ и политиците би следвало да фокусират приоритетите си върху въпросите за заетостта и трудовите пазари.

„Отчетените от статистиката нива на младежката безработица вероятно подценяват реалната ситуация, а обезкуражените лица или напускат работната сила, или приемат да работят с по-кратко работно време“, коментира Хейтуей.

Младите се изправят пред редица предизвикателства при намирането на работа. Те имат по-малко умения и по-ниски нива на производителност, което ги прави по-малко привлекателни за потенциалните работодатели. Освен това младежите се борят за работни места с доста по-опитни и квалифицирани кадри, които също са засегнати от процеса на съкращения на работна ръка.

Други фактори, които също допринасят за неравномерното увеличаване на младежката безработица в отделните европейски държави, са липсата на гъвкавост на трудовите пазари, както и загубата на умения заради продължителна безработица.

Още през 2005 г. икономистите Пол Грега и Ема Томини предупреждават, че ранната безработица оставя своя отпечатък върху младежите за цял живот и генерира загуба на доход, от която не страдат връстниците им, които са успели да започнат работа.

Лари Хейтуей пък посочва, че според резултатите от редица проучвания има връзка между безработицата при младежите и антисоциалното поведение, алкохолизма, умствените и физически заболявания и самоубийствата.

„Предизвикателството да се намали безработицата сред младежите в Европа ще бъде адекватно посрещнато само с генерирането на устойчив растеж. Квалификацията, обучението и стажовете могат да помогнат, но ефектът от тях е относително скромен, коментира Хейтуей.

Данните за производствения сектор в Европа и състоянието на еврозоната обаче помрачават перспективите за бърз и силен икономически растеж. Това означава, че безработицата и особено младежката безработица ще продължат да растат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
"Човекът е тънък опасен мост между материята и духа".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 12 години
Аз друго се чудя... Как е възможно да има 25 % безработица на младите и криза ?! Толкова много свободна работна ръка, а пък да няма какво да работят... Няма ли кой да им намери ?! Та нали в последните години всички за менажъри учиха, за шефове.. Или то може би заради това такава е безработицата... Порочно е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
excelerator
преди 12 години
В нормалния животински свят живеят животни. В нормалния животински свят ако ти си по-квалифициран аз мога да дойда и да та ръгна с копие в г***** и да ти взема работното място. Това ли ти е идеята/!?! По-скоро няма да се роди решението на един ДОСТА сложен проблем в три реда пост, отколкото да се роди...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Обаче като гледам селското стопанство се механизира и роботизира, кравите се доят от роботи и друго подобни дивотии.. така че май и нивата не е решение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
Фотото над текста на статията дава една възможност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Raboti
преди 12 години
Статията е честна, но непълна. Не се изследва какво става в кратко- средносрочен хоризонт при нарастваща младежка безработица.Абдул праща младите безработни на нивата и при кравата, но това може да стане само с насилие.ЕС увеличава възрастта за пенсиониране, за да балансира пенсионните фондове.50% здрави прави и корави младежи без работа. Премного пенсионери искат своето. Как ще я измислят лидерите на Еврозоната и въобще има ли разумно решение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Много съгласен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Сега тъпите европейски чиновници и политици ще разберат, колко грешно е било да превръщаш масите от производители в консуматори. Каруцата е изпусната толкова отдавна и така се е засилила надолу, че полжението надали ще бъде овладяно. Науката напредва, ако някое производство остане в ЕС то гледа да се автоматизира максимално и да има колкото може по-малко хора на заплата. Другото се мести в азия където *все още* работят евтино. И какво остава? Младите да се насочат към държавния сектор или в сектора на услугите. Само, че европейското законодателство позволява на работодателите да вземат пришълец от по-бедна държава на по-ниско заплащане за работните места. Ами... как да няма висока младежка безработица? Откаде да дойде растеж?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още