IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната: Катастрофа или възстановяване се задава на хоризонта?

Учудващо е, че толкова хора говорят за възстановяване при слабо последно тримесечие на 2011 г. и още по-лошо първо на 2012 г., коментира анализатор

18:31 | 02.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Еврозоната: Катастрофа или възстановяване се задава на хоризонта?

Въпреки по-доброто от очакванията първо тримесечие на фондовите пазари, мненията за съдбата на еврозоната остават разделени, пише CNBC. “Насочваме се към пълна катастрофа“, смята Роджър Найтингейл, икономист в RDN Associates.

„Все едно да се съсредоточите върху премахването на пъпките от лицето на човек със счупен крак", обрисува ситуацията Найтингейл по повод на мерките, предприемани за закърпване на европейската банкова система, докато се очаква еврозоната да навлезе отново в рецесия през тази година, а безработицата е на най-високото си ниво от въвеждането на общата валута.

„Половината от държавите в Европа изглежда са имали слабо последно тримесечие (на 2011 г.), а първото явно е по-лошо. Учуден съм, че толкова много хора говорят за възстановяване“, добавя той.

Действията на европейските политици, както и мащабното вливане на ликвидност от страна на Европейската централна банка, обаче помогнаха в известна степен за възстановяване на инвеститорското доверие в Европа от началото на годината.

В петък пък министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната обявиха, че са увеличили общият кредитен таван на двата спасителни фонда за региона до 700 млрд. евро, като общата „защитна стена“ на региона достига 800 млрд. евро.

„Европейската картина е напълно ясна. Ако еврозоната преживее тази трудна година, през следващата ще има по-малко мерки за строги икономии, Италия и Испания ще започнат да берат плодовете на реформите, довели до ограниченията, като вероятно представянето им ще бъде доста добро“, твърди Холгер Шмийдинг, главен икономист на Berenberg Bank.

„Това добавя аргументи в полза на ценните книжа като добър залог, макар че това може да не важи за държавните облигации на страните от ядрото на еврозоната за остатъка от годината“, добави той.

Макар през по-голямата част от годината вниманието на пазарите да бе насочено към Гърция и Испания, Шмийдинг смята, че истинските рискове идват от Франция, втората по големина икономика в региона, където президентът Никола Саркози се бори за преизбирането си.

„Франция е един от големите рискове в Европа, които трябва да бъдат следени. Това е икономика, която все още чака призив за събуждане. Всички останали големи икономики вече са поели по пътя на реформите“, убеден е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още