IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щарк: Опасността от разпространение на кризата в еврозоната е преувеличена

До 6 месеца ще стане ясно дали Гърция ще постигне поставените си цели чрез мерките за строги икономии, смята бившият главен икономист на ЕЦБ

16:16 | 02.04.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Щарк: Опасността от разпространение на кризата в еврозоната е преувеличена

Бившият член на управителния съвет и главен икономист на Европейската централна банка Юрген Щарк заяви, че рискът от разпространение на дълговата криза в еврозоната винаги е бил „преувеличен“, съобщи ВВС.

Според Щарк е прекалено рано да се каже дали Гърция ще успее да постигне целите, които си е поставила чрез изпълнението на мерките за строги икономии. Той смята, че това ще стане ясно през следващите 6 месеца.

„Моето мнение е, че от самото начало проблемът с разпространението на кризата бе преувеличен. Сега, при действащи програми за реформи и след осъществяването им в Ирландия и Португалия, с нов политически процес в Италия и осъществения напредък в Испания, от тази гледна точка разпространението е ограничено“, посочва Щарк.

В момента Гърция получава средства по втория спасителен пакет, а постигна и преструктуриране на дълга си към частните инвеститори.

В петък пък финансовите министри на еврозоната се споразумяха да увеличат размера на спасителните фондове за еврозоната от 500 млрд. евро до 700 млрд. евро.

Щарк напусна постовете си в ЕЦБ в края на 2011 г. заради несъгласие с програмата за изкупуване на държавни облигации на страни-членки на еврозоната със затруднено финансово положение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Napuskane na EZ predizvikva systo neobosnovan strah .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още