IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК няма да отстъпи за санкциите на спасените от държавата британски банки

Lloyds и RBS ще трябва да изпълнят в срок поставените им от Брюксел условия и да премахнат конкурентните предимства, които им даде държавната помощ

13:49 | 14.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕК няма да отстъпи за санкциите на спасените от държавата британски банки

Няма да бъдат смекчени санкциите за Lloyds Banking Group и Royal Bank of Scotland (RBS), които бяха спасени от правителството във вихъра на кризата, пише FT.

Еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуня отрече слуховете, че Лондон ще опита да преразгледа санкциите, наложени на банките заради приемането на публични средства.

Той изрази увереност, че финансовите институции ще се справят с преструктурирането в посочения от Брюксел срок и ще премахнат конкурентните предимства, които им е дала държавната помощ.

По думите на Алмуня Еврокомисията е дала на британските банки сравнително дълъг период от време, в който те да преструктурират дейността си и да изплатят държавните средства, които са били вложени в тяхното спасяване.

Lloyds трябва да съкрати клоновата си мрежа с 630 офиса до края на ноември 2013 г., а RBS да се освободи от застрахователното си звено до края на 2014 г. И двете банки обаче са изправени пред предизвикателството да получат добра цена за активите си в тежки пазарни условия.

Хоакин Алмуня призна, че знае за трудностите, които срещат банките, но отново повтори, че на тях са им дадени по-дълги срокове за преструктурирането на дейността.

Брюксел постави условия и на други банки, подкрепени с държавни пари, като Commerzbank, KBC и ING, и Алмуня е категоричен, че няма да отстъпи пред настояванията на нито една от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още