IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Swatch отново е задължен да снабдява конкурентите си с компоненти

Заради господстващо пазарно положение швейцарският концерн ще доставя части на останалите в бранша

17:33 | 15.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Swatch може би е снабдявал превилигеровано своите дъщерни дружества с компоненти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Swatch може би е снабдявал превилигеровано своите дъщерни дружества с компоненти. Снимка: Ройтерс

Швейцарският концерн Swatch ще трябва да снабдява поне още една година с механични компоненти конкурентите си, както досега, съобщава Ройтерс.

Комисията по конкуренцията (WEKO) заяви във вторник, че стартираните антитръстови разследвания срещу компанията няма да приключат до средата на годината и затова нарежда лидерът в индустрията да снабдява бранша и през 2013 г. 

„Удължаването на срока трябва да позволи на компаниите от часовникарската индустрия да планират навреме следващата финансова година“, заявява институцията. Сроковете за доставки на компоненти в бранша обикновено са по няколко месеца.

Тъй като Swatch разполага с капацитета, необходим за собственото им производство, компанията планира постепенно премахване на дългосрочните договори за производство на механични компоненти при външни доставчици.

Заради господстващо положение на пазара обаче идеята се смята за спорна. Затова WEKO реши през миналата година, че обемите за доставка могат да бъдат намалявани плавно през 2012 до 85% за механиката и до 95 на сто за другите компоненти от обема на продажбите им от 2010 г. Тези стойности ще важат и за следващата година.

Господстващото положение на Swatch на швейцарския пазар за часовници е тясно свързано със създаването на марката от Николас Хайек, изобретател на едноименния часовник. Благодарение на успеха на евтините часовници, Хайек успява да възроди швейцарската часовникарска индустрия, която през 70-те години се намира в една сериозна криза. Към концерна принадлежат луксозни марки като Breguet, Blancpain, Glashütte, Omega и Longines.

Разследването на швейцарската Комисия за защита на конкуренцията започна разследването срещу ETA Manufacture Suisse SA, подразделение на Swatch. Разследването е затова дали подразделението на Swatch е злоупотребило с доминираща позиция на пазара за механични части и е нарушило антикартелните закони. 

През есента на 2009 г. подразделението промени цените и условията по плащанията, информира комисията. Разследването трябва да докаже дали компанията е имала преференциално отношение към подразделенията на Swatch Group, чиято централа се намира в Бил, Швейцария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още