IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мервин Кинг: Великобритания се готви за разпад на еврозоната

Според управителя на централната банка правителството разработва план за „спешни случаи“

20:14 | 16.05.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мервин Кинг.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Мервин Кинг. Снимка: Ройтерс

Сър Мервин Кинг винаги е бил доста отворен управител на Банката на Англия (Bank of England). В сряда обаче той разбра това по друг начин – в телевизионно интервю той влезе в ролята на Едгар Уолъс и потвърди, че банката и правителството на Дейвид Камерън работят в момента над план за спешни случаи, който трябва да влезе в сила, ако еврозоната се разпадне. 

Той не пожела да влезе в конкретика, „за да не се налива повече масло в огъня", както се изрази Кинг, но допълни, че в разработването на плана участват и финансовото министерство и финансовият регулатор.

Освен това при представянето на доклада за инфлацията, управителят използва доста метафори. „Ние се придвижваме през бурните морета, с риска бурята от континента да се обърне и в наша посока".

Опасенията за край на общата валута напоследък се увеличават заради неуспеха при формирането на правителство в Гърция.

"Най-голямата опасност в борбата ни за възстановяване идва от трудностите в еврозоната, нашите основни търговски партньори", заяви още управителят на централната банка. Той повтори прогнозата си, че икономиката на Великобритания ще се изправи през следващите две години пред още по-бурни времена.

По-късно през деня и британският премиер Дейвид Камерън заяви, че страните от еврозоната трябва да предприемат спешни действия, за да предотвратят евентуално разпадане на валутния съюз, като изградят "подходяща предпазна стена" за защита на слабите страни членки.

"Това трябва да се направи или да се готвим за потенциално разпадане. Това е изборът, който трябва да направят и избор, който не може да се отлага", заяви Камерън пред парламента.

В миналото подобни коментари от Великобритания, която не е част от валутния съюз, разгневяваха членовете на еврозоната, припомня DPA.

Камерън обаче повтори предишните призиви за изграждане на "подходяща предпазна стена", която да защити слабите членки на еврозоната.

"Еврозоната трябва да избере. Ако иска нещата да останат, каквито са, то трябва да изгради подходяща защитна стена, трябва да вземе мерки за осигуряване на най-слабите страни членки. А ако иска да поеме в различна посока, то трябва да разбере как", заяви още британският премиер.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
И Обама скоро ще започне да надига тавана на дълга. Тогава да ги питам 2013г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Иска им се на британците отново целият свят да търси убежище в британската лира, когато долара показва нестабилност. Еврото много им пречи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
prodigal
преди 12 години
А, те си се надяват от как лирата беше 3.30 за лев. Но е факт че икономиката им е доста по смотана от тази на водещите страни в ЕЗ, с изключение на Франция, и то даже не е сигурно. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още