IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и ЕЦБ работят по сценарии при излизане на Гърция от еврозоната

Европейският комисар за търговията Карел де Гухт е първият официален представител на Брюксел, който потвърждава, че има такива планове

13:37 | 18.05.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Карел де Гухт, европейски комисар за търговията.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Карел де Гухт, европейски комисар за търговията. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ) разработват извънреден сценарий в случай, че Гърция напусне еврозоната, заяви Карел де Гухт, европейски комисар за търговията, цитиран от CNBC.

Изявлението на Гухт е първото, в което официален представител на европейската администрация потвърждава за съществуването на план за евентуалното излизане на Гърция от еврозоната.

След колапса на преговорите за сформиране на правителство и насрочването на нови избори на 17 юни в Гърция, спекулациите за съществуването на подобни планове получиха още по-сериозно внимание.

Официално потвърждение за тяхното съществуване до този момент обаче нямаше.

„Преди година и половина се появи опасността от ефект на доминото“, посочва Гухт в интервю за фламандския всекидневник De Standaard.

„В момента има отдели, както в Европейската централна банка (ЕЦБ), така и в Европейската комисия (ЕК), които разработват извънредни сценарии в случай, че Гърция не успее да се задържи в еврозоната“, разкрива той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
FINTA
преди 11 години
Капител, 18.05.2013 година, водещо заглавие:Български шивашки фирми изнасят производствата си в Гърция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 11 години
Прекратяването на ползване на евро в Гърция няма да помогне на Еврозоната.Този факт ще докаже последици от непригодно за евро държавно финансово управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Това, което коментирах отпреди. Лека полека подготвяха пазарите за това, доста време пуска произволни новини и анализи на тази тема, за да могат хората да свикнат с идеята. Скоро ще сане реалност 100%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още