IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият дълг е намалял с почти 25% благодарение на преструктурирането му

Променена е и структурата на държавния дълг на страната, като вече около 75% е към страните-членки на еврозоната и към МВФ

22:03 | 21.05.12 г. 3
Гръцкият дълг е намалял с почти 25% благодарение на преструктурирането му

Гръцкият държавен дълг е намалял през първото тримесечие на 2012 г. с почти една четвърт благодарение на успешната програма по преструктурирането му, съобщиха от сметната палата към министерството на финансите на страната, цитирани от РИА Новости.

В края на март дългът е бил 280,3 млрд. евро, което е с 23,8% по-малко от края на 2011 г.

Гърция реализира програмата „Участие на частния сектор“, вследствие на която бяха отписани около 106 млрд. евро държавен дълг.

Инвеститорите се съгласиха да получат парите с отстъпка от 53,5% от номинала и с удължаване на матуритета до 30 години. Заради по-дългия срок на погасяване и понижената доходност по новите облигации ефективният обем на отписване на дълга достигна 75%.

Новите гръцки облигации, емитирани в рамките на програмата, се търгуват на цени, които не позволяват на Гърция в обозримо бъдеще да се завърне на международните кредитни пазари.

Благодарение на програмата за отписване на дълга се е променила и структурата на гръцкия дълг – ако преди 2 години той на практика бе 100% към частни инвеститори, в момента около 75% от него е към страните-членки на еврозоната и към Международния валутен фонд, които изискват от страната да извършва реформи, за да получава допълнителни кредити, които я поддържат да не фалира.

Редица експерти предупреждават, че гръцкият дълг продължава да бъде висок и ще се наложи да бъде наново преструктуриран. До момента обаче от Европейския съюз и Европейската централна банка изключват подобна възможност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 11 години
Тези последици са поради грешно гръцко държавно финансово управление.Пример: Ако Гърция бе подобрила своето финансово управление и същото е годно за евро тази страна щеше да е със завишени възможности да плаща дълговете си в срок и притежатели на гръцки държавен дълг няма да понасят щети за над 105 милиарда евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
След такова сериозно опрощаване и толкова наливане, не са ли малко 25%?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
diado mrass
преди 11 години
Гръцкият дълг е намалял с почти 25% благодарение на преструктурирането му .... - А, ами щом така потръгва работата да вземат да го преструктурират още няколко пъти и готово ... таман още четири пъти само трябва ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още