IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корупцията в Европа може да забави възстановяването

Одитните институции са особено слаби и често не са независими от правителствата, а това помага на личностите на публични длъжности да се измъкват безнаказано

14:14 | 06.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Корупцията в Европа може да забави възстановяването

Приватизацията е плодородната почва за отклоняване на средства в частни ръце и от Transparency International изтъкват, че приватизационните програми в Португалия и Гърция може да се окажат рисковани, осигурявайки евентуално по-малко средства за изплащане на дълга и покриване на дефицитите.

„Правителствата може да не наберат необходимите средства от приватизацията заради определен брой хора, грижещи се за печалбите на частни предприемачи, отколкото за обществените финанси“, подчертава Хайнрих.

Схващането, че правителствата са прекалено близки с бизнес елитите, подхрани обществения гняв, изкарал хиляди хора на улични протести в Мадрид и Атина през последните месеци.

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони бе свален след скандал и се яви пред съд по обвинение за подкупи през февруари в Милано, макар да бе оправдан.

Изключително трудно е да се измери корупцията, но 74% от европейците я определят като нарастващ проблем в техните страни, сочи последното изследване на Евробарометър. Европейската комисия описва корупцията като „болест, която разрушава страната отвътре“.

От Transparency International уточниха, че проблемът не е ограничен до държавите от Средиземноморието.

Много страни в Западна и Северна Европа нямат антикорупционни агенции, като Швеция и Швейцария нямат задължителни правила за регулиране на частните дарения за политическите партии, разкрива докладът. Правилата в Холандия пък са „напълно недостатъчни“, а забраните, действащи за дарения от страна на компании в Белгия и Франция, не са ефективни, тъй като финансирането може да бъде осъществено през други „непрозрачни канали“, се посочва също в документа.

От Transparency International отбелязват, че влиянието на лобистите е обвито в тайнственост и че 3 000 лобиращи групи в Брюксел се налага да бъдат включени в общ регистър вместо в различни доброволни регистри.

Във Франция само 150 от 5 000 организации, които са се срещали с депутати в долната камара на парламента между 2007 и 2010 г., са регистрирани като групи по интереси.

Във Великобритания няколко депутати бяха осъдени, след като се разкри, че са злоупотребили с направените разходи, които се покриват от държавата.

„Опасенията на европейците не са за евентуална полицейска корупция или нещо от този род“, категоричен е Хайнрих. „Те разглеждат корупцията като тясно взаимодействие между бизнеса и политическия елит. Европейските лидери не вземат това предвид“, убеден е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още