IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Danone предупреди за спад на печалбата си

Акциите на компанията бележат най-ниските си стойности от три години насам след вчерашния спад от 7,4% до 48,3 евро

14:40 | 19.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Danone предупреди за спад на печалбата си

Френската компания от хранително-вкусовата промишленст Danone, която е най-големият производител на кисело мляко в света, очаква спад на печалбите си, информира тя в съобщение, цитирано от Bloomberg. Потребителите в Испания се отправят към продукти от по-ниския ценови сегмент, а цените на суровините скачат, предупреждава Danone.

Акциите на компанията бележат най-ниските си стойности от три години насам. След обявяването на прогнозата, книжата на Danone спаднаха допълнително със 7,4% до 48,3 евро за брой.

Компанията, която има широко продуктово портфолио на пазара в България, произвежда и киселите млека Actimel. Доскоро Danone предвиждаше стабилна печалба, но икономическият климат в Южна Европа повлия на хранителния гигант.

Така Danone губи от пазарния си дял на млечни продукти в Испания – страна, в която всеки един от четирима е безработен.

Очаква се компанията да предприеме редица мерки, които да направят продуктите ѝ достатъчно конкурентоспособни за свилия се пазар на Иберийския полуостров, сочи официално изявление на Danone. Компанията предвижда пускането на нови продукти, които ще бъдат на по-ниски цени, като с това ще отреагира на конкуренцията, коментира Пиер Андре Терис, главният финансов директор на фирмата.

„Обстановката в Испания е много по-трудна, затова те ще трябва да вложат повече средства в реклама и прекалкулиране на цените си“, казва Мартин Долан от банката Espirito Santo

Danone очаква и повишение на цените на суровините за тази година. При млечния протеин например се очаква поскъпване с близо 20%, поясняват от компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още