IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2015 г. е възможно да се подава електронен сигнал до тел.112 при катастрофи

Европарламентът поднови дискусиите за въвеждането на директните спешни повиквания от автомобилите по системата eCall

14:33 | 19.06.12 г.
През 2015 г. е възможно да се подава електронен сигнал до тел.112 при катастрофи

На съвместно заседание на комисиите по вътрешен пазар и защита на потребителите и по транспорт и туризъм в Европейския парламент днес беше одобрен проектодоклад за въвеждането на системата за спешни повиквания от автомобили eCall. Това съобщи българската пресслужба на ЕНП в Европейския парламент, предаде БТА.

Системата eСall осигурява автоматичното сигнализиране от страна на шофьорите, претърпели пътен инцидент, до най-близкия център за обслужване на спешни повиквания телефон 112.

В случай на тежко пътно-транспортно произшествие автомобилът, който е оборудван със системата eCall, автоматично ще задейства спешноте повикване, дори ако пътниците не са в състояние да говорят. Системата е програмирана така, че да установява гласов контакт с центъра за спешни повиквания.

Проектодокладът предвижда системата eCall да обхваща целия ЕС, като се очаква тя да стане активна най-късно до края на 2014 г.

Услугата ще бъде публична и напълно безплатна за всички шофьори в ЕС. Публичната система за спешни повиквания от автомобили трябва да бъде вградена в превозното средство и да се основава на общоевропейските стандарти за телефон 112, за да се осигури надеждна и достъпна услуга, която може да работи безпроблемно и да е оперативно съвместима във всички автомобили в цяла Европа, се посочва в съобщението.

Електронната система трябва да бъде приложима независимо от марката на автомобила, държавата или действителното местоположение на автомобила. За да се осъществи тази връзка, операторите на мобилни мрежи в държавите-членки трябва да приложат мерките за въвеждане на eCall най-късно до края на 2014 година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още