IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония и Швейцария ще сключат данъчни сделки със САЩ

Прилагането на новото, американско данъчно законодателство е особено проблематично за Швейцария, където банковата тайна е регламентирана със закон

22:05 | 21.06.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Япония и Швейцария ще сключат данъчни сделки със САЩ

Щатското финансово министерство обяви, че е постигнало споразумение с Швейцария и Япония за сътрудничество в борбата с укриването на данъци, съобщава Ройтерс.

Споразуменията имат за цел да позволят на банките в двете страни да се съобразят с новите данъчни регулации в САЩ.

Редица страни вече се съгласиха да сътрудничат на финансовото министерство във Вашингтон за прилагането на приетия през 2010 г. нов данъчен закон (FATCA).

През февруари министерството обяви, че води преговори с Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания.

Новият данъчен закон в САЩ притесни редица чуждестранни банки, които имат американски клиенти, тъй като ги заплашва с наказателни глоби в случай, че откажат да предоставят на американското правителство определена банкова информация.

FATCA е особено проблематичен за Швейцария, където банковата тайна е регламентирана със закон.

Швейцарското правителство обаче обяви, че ще позволи на банките си да се съобразят с новия американски закон и да предоставят необходимата информация като им гарантира имунитет срещу криминално преследване.

Цюрих иска САЩ да прекрати разследването си срещи 11 швейцарски банки, включително  Credit Suisse и Julius Baer, в замяна на глоби и предоставяне на имена на американски клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Швейцарските банки не могат да мърдат, защото имат сериозна дейност в САЩ, която ще пострада ако не се съобразят. Американците явно се опитват да затягат дисциплината. Разкриването на банкова тайна в чужбина едва ли ще има голям фискален ефект, но със сигурност показва че нещата вече са сериозни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
Американската ФАТКА тушира цели държави, пренебрегвайки законите им...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още