IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел ли е новото данъчно убежище за американците?

Няма да се учудя ако укритите данъци в Израел се окажат съизмерими с тези в Швейцария, коментира анализатор

14:30 | 20.06.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Израел може да се окаже следващата Швейцария – поне що се отнася до статута на страната като данъчно убежище, пише CNBC.

На 14 юни министерството на правосъдието на САЩ съобщи, че разследва трима данъчни консултанти, които са съветвали клиенти да укриват данъци като прехвърлят спестяванията си в Израел.

Сумите, попаднали във фокуса на разследването, са сравнително малки. Според инспекторите трима консултанти от United Revenue Service са помогнали на няколко свои клиенти да не плащат данъци като прехвърлят капитали в две израелски банки, обозначени като „Банка А“ и „Банка Б“.

Повечето описани транзакции са малки - в рамките на десетки до стотици хиляди долара. Разследващите обаче са на мнение, че това далеч не са изолирани случаи, а вероятно само върхът на айсберга.

На базата на детайли в публикувания от министерството доклад може да се предположи, че „Банка А“ всъщност е базираната в Тел Авив Bank Leumi, докато „Банка Б“ е Bank Hapoalim, също базирана в израелската столица.

Неотдавна щатското правителство успя да разбие кодовете за сигурност на редица швейцарски банки, с което принуди най-голямата банка в Швейцария – UBS, да разкрие имената на над 1000 американци със сметки в банката. Подобни мерки са предприети и срещу други швейцарски институции.

Според източници на CNBC скоро ще бъдат отправени нови обвинения срещу редица заможни американски данъкоплатци, които укриват спестяванията си в Израел от дълги години.

Темата обаче може да се окаже политически чувствителна особено в момент, когато САЩ и Израел работят в тясно сътрудничество, за да овладеят геополитичеката заплаха от Иран.

Задачата на администрацията на президента Обама се усложнява и от факта, че в годината на президентските избори се налага да бъде разследвана група данъкоплатци, много от които вероятно са от еврейски произход или имат семейни връзки с Израел.

„Има доста американци с недекларирани активи в Израел“, казва Скот Майкъл, партньор в адвокатската кантора Caplin & Drysdale. „Няма да се учудя ако укритите в Израел данъци се окажат съизмерими с тези в Швейцария“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Костадин
преди 11 години
Не ми се вярва техните мутри да са по *** от нашите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
lyusien
преди 11 години
Я стига Ако американската данъчна администрация се докопа до данни че американци със съдеиствието на израелски банки укриват данъци изобщо няма да ги интересува думи като съюзници Иран евреи IRS просто ще постъпи както със швейцарците -на банките ще наложи солени глоби а на тези американци които крият данъци им е спукана работата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още