IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският парламент подкрепи европейските антикризисни планове*

Въпреки очакваното приемане и в двете камари, проектите няма да влязат в сила веднага, защото се обжалват пред конституционния съд

21:49 | 29.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Меркел по време на речта си пред депутатите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел по време на речта си пред депутатите. Снимка: Ройтерс

Германският парламент гласува тази вечер ключови части от плановете на Европа за борба с дълговата криза, съобщи DPA. Долната камара (Бундестагът) одобри създаването на постоянен евроспасителен фонд - Европейски механизъм за стабилност (ESM) и въвеждането на фискалния пакт за бюджетна дисциплина. 

При 604 подадени гласа за ESM са гласували 493 депутата, 106 - против, а 5 са се въздържали. По-рано с 491 гласа "за" и 111 "против", както и 6 въздържали се бе прието и въвеждането на фискалния пакт.

По-рано през деня федералният канцлер Ангела Меркел подкани депутатите от Бундестага да докажат на света, че "Германия се ангажира с еврото", предаде Ройтерс.

Според Меркел механизмът за стабилност на еврозоната (ESM) и фискалният пакт за бюджетна консолидация са следващите стъпки към по-голяма интеграция в Европа. „Онова, което днес решим, е важна стъпка, за да покажем ясно на света – ние сме зад еврото“, заяви канцлерът  пред депутатите преди гласуването по двата пакета от мерки, договорени на срещата на Върха в Брюксел за излизане на страните от еврозоната от дълговата криза. 

Само бюджетен пакт и спасителен механизъм не са достатъчни, за да бъде постигнат икономически и монетарен съюз, но те са "важна стъпка, с която да докажем на света, че се ангажираме с Европа, че ние искаме да еврото да бъде наша стабилна валута", подчерта Меркел. 

Двата двата текста трябваше да бъдат ратифицирани с мнозинство от две трети, като затова кабинетът се нуждаеше и от гласове от опозицията. Те бяха осигурени след дълги преговори и сключването на пакет от мерки за по-силен растеж и въвеждането на данък за финансовите транзакции.

Малко преди заседанието депутатите от SPD са подкрепили с голямо мнозинство двата плана, но председателят на партията Франк-Валтер Щайнмайер критикува кризисния мениджмънт на Меркел. „Под ваше управление кризата се изостри и се разшири масивно“, упрекна той канцлера.

По отношение на финансовия пакт, страните се задължават да въведат обвързващи и постоянни разпоредби в своята правна система с цел постигане на балансирани бюджети. Фискалният договор, който беше подписан през март 2012 г. от всички страни от ЕС, с изключение на Великобритания и Чешката република, предвижда спирачни механизми за националния дълг и автоматични санкции за държави, които нарушават бюджетните правила. Годишният бюджетен дефицит не трябва да надвишава повече от 0,5% от икономическото постижение. Изключения може да има само при изключителни събития или драстичен икономически спад.

Чрез ESM се създава постоянен механизъм за управление на кризи, който заменя временния Европейски механизъм за финансова стабилност. Той е да бъде подкрепен от международен договор като международна финансова институция, с регистриран капитал от 700 млрд. евро. От тях 80 млрд. евро ще бъдат платени в брой, а 620 млрд. евро ще са под формата на изискуем капитал. Германският дял възлиза на 21,72 млрд. евро в брой и 168,3 млрд. евро в изискуем капитал. Тази година Германия ще внесе 8,7 млрд. евро.

Въпреки че промените бяха приети в Бундестага и Бундесрата с необходимото мнозинство от две трети, ESM няма да влезе в сила, както бе първоначално планирано от 1-и юли. Тъй като Федералният конституционен съд ще трябва да се произнесе по две жалби срещу проекта, той помоли федералния президент Йоахим Гаук да не ратифицира законите след гласуването им в парламента. Гаук се отзова на молбата. 

*Актуализирано в 23,15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още