IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Air France и Etihad ще създадат авиогигант

Двете компании могат да направят "въздушен коридор" за връзки с Азия

15:08 | 03.07.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Air France и Etihad ще създадат авиогигант

Френската авиокомпания Air France и Etihad Airways, национален превозвач на Обединените арабски емирства, подготвят създаването на джойнт венчър, съобщава в днешното си издание френският вестник Le Figaro, цитиран от Ройтерс.

Новата компания ще бъде факт през есента, а към нея ще се включи и германската Air Berlin, която е поделение на Etihad, както и италианската Alitalia, в която Air France държи 25%.

Под ръководството на новия директор Александър Янаич още през март Air France-KLM се отказа от опитите си да се възпротиви на експанзионните планове на арабски авиокомпании и започна преговори за сключване на т. нар. „Codeshare“ споразумение, при което две или повече авиокомпании си поделят един и същ полет. Сега обаче става ясно, че сътрудничеството е доста по-обширно.

„Минимално сътрудничество между Париж и Абу Даби не е наистина интересно“, цитира вестникът член на борда на директорите на Air France.

Според Le Figaro в момента мениджърите определят маршрутите, броя на самолетите, които ще летят по тях, цените, маркетинговата политика и условията за разпределяне на печалбата. „Създаването на съвместна компания между авиопревозвачите е последната фаза преди сливането им", отбелязва анализаторът Ян Деръкълс от Oddo Securities.

И двете авиокомпании биха могли да спечелят от алианса. Чрез присъствието си на различни летища те биха могли да създадат "въздушен коридор", който може да се използва като център за връзки с Азия. По този начин Air France започва по-успешно да притиска конкурентите си Lufthansa и British Airways. Etihad от своя страна увеличава натиска върху основния си конкурент Emirates. А заедно с маршрутите и ресурсите на партньорите Air Berlin и Alitalia това може да доведе до създаването на нов авиационен гигант.

Специално Etihad се доближава все повече до стратегическата си цел: арабите може да разширят присъствието си в по-големите центрове на Европа като Париж и Амстердам. Air France пък таи надежди за огромни спестявания. А френската компания трябва да пести много: през миналата година Air France отчете загуба от повече от 800 млн. евро.

Чрез новото съвместно предприятие предимно губещите дестинации в Източна Европа ще могат да бъдат обслужвани от Air Berlin.

Пред новия алианс обаче се очертава сериозен проблем. Едва през март Air Berlin се присъедини към алианса от авиокомпании Oneworld, която включва и British Airways. Air France-KLM и Alitalia обаче са в конкурентния съюз - SkyTeam. Един от съюзите ще загуби важен партньор, ако се стигне до създаване на съвместно предприятие, пише Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Etihad
преди 11 години
Статията е доста неточна:1. Основната цел на Етихад е да вземе пиковите ландинг слотове които АФ-КЛМ притежават с/у кеш и да си оптимизира покритието на Африка и Европа с codeshare полети.2. Air Berlin не е поделение на Етихад, защото е съществувала доста преди нея. Скоро Етихад придоби около 30% което е мажоритарен пакет.3. Etihad и Emirates не са конкуренти понеже след 2009 Emirates се контролира от Мубадала- Абу Дабски Инвестиционен Фонд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още