IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София е сред градовете в ЕС с най-ниско ниво на безработицата

Анкета на Евростат показва, че половината от жителите на българската столица имат финансови проблеми, подобно на живущите в Атина и Палермо

09:56 | 05.07.12 г.
София е сред градовете в ЕС с най-ниско ниво на безработицата

Три български града попадат сред градовете в Европейския съюз (ЕС) с най-ниско ниво на безработица, показва проучване на Евростат за градското население на територията на ЕС, предаде БТА. Нивото на безработицата в българската столица е едва 1,1 %, което поставя София сред челните места по този показател в Европа. Следват Бургас с безработица от 2,4 на сто и Варна с 2,6 на сто.

Ниска безработица е регистрирана в още няколко европейски града като Бирмингам (Великобритания), Бреда (Холандия), Талин (Естония), Любляна (Словения).

Според данните на НСИ в края на 2011 г. в българските градове са регистрирани 5,3 милиона души, от които 2,6 милиона са мъже и около 2,7 милиона жени. С най-голям брой жители е София, където официално регистрираните са 1,2 млн. души.

По брой на населението в България следват Пловдив с над 500 хиляди души и Варна - с близо 400 хиляди жители.

Евростатистиката сочи, че близо 40 на сто от населението в ЕС живее в  преобладаващо градските райони. На територията на ЕС има 323 големи градове, населявани от над 127 млн. души, констатира изследването. Най-гъсто населените градове са Лондон и Париж, където е съсредоточено близо 12,5 на сто от населението на Великобритания и 10 на сто от населението на Франция.

Само четири столици в ЕС са с над 3 милиона жители - Лондон, Париж, Берлин и Мадрид. 

Според проучването на Евростат най-лесно се намира работа в няколко европейски града - Мюнхен, Стокхолм, Копенхаген, Прага, Амстердам и Варшава. Там над 50 на сто от анкетираните са отговорили, че могат да разчитат на добре платена работа.

На другия полюс са населените места, където едва 10 на сто са отговорили, че работа се намира лесно - Неапол, Палермо, Малага, Рига, Мишколц.

Според проведената анкета най-малко финансови затруднения изпитват гражданите на Люксембург, Малмьо, Грац, Копенхаген и Стокхолм - едва един на 10 анкетирани от гражданите са посочили, че имат подобни затруднения.

Половината от жителите на София, Атина, Ла Валета и Палермо обаче са коментирали, че имат финансови затруднения. Най-недоволни от финансовото си състояние са били гражданите на Неапол и Рига, като в тези градове над 50 на сто от запитаните са посочили, че имат финансови проблеми.

По отношение на застаряването на населението най-високо ниво е отчетено в 18 града на Италия и в 11 германски града. Високо ниво на студентите според броя на жителите е отчетено в Жешов (Полша) и Сантяго де Компостела (Испания).

Замърсяването на въздуха се отчита като един от най-големите проблеми на европейските градове. Изследването посочва, че най-тежка е средата в италианския град Торино и испанския Мурсия. Сред най-чистите населени места в Евросъюза са Рига (Латвия) и Берген (Норвегия).
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още