IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският конституционен съд не взе решение за бъдещето на ESM

Съдът може да има нужда от поне три месеца за детайлен преглед

20:28 | 10.07.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският конституционен съд може да има нужда от три месеца, за да вземе решение<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският конституционен съд може да има нужда от три месеца, за да вземе решение. Снимка: Ройтерс

Дори и след осемчасови изслушвания пред Федералния конституционен съд в Карлсруе не се стигна до изход от ускореното дело срещу европейския фонд ESM и Пакта за стабилност. 

„Ние вече виждаме дебелите заглавия на вестниците: Германия спря спасителния план за еврото

След интензивен дебат с редица известни ищци федералният финансов министър Волфганг Шойбле и председателят на Bundesbank Йенс Вайдман знаят със сигурност само, че германският върховен съд се плаши да вземе решение, което на международните пазари може да се възприеме като критика към европейската политика за спасяване на еврозоната, предаде Ройтерс. 

За разлика от финансовия министър Шойбле, президентът на Bundesbank Йенс Вайдман бе далече по-умерен в изказванията си. Една приблизителна оценка на последиците от временното спиране на ESM е "силно спекулативна". Финансовите пазари вече са отчели  забавеното влизане в сила на ESM. А останалите средства в междинния  Европейски фонд за финансова стабилност  (EFSF) биха били достатъчни за предвидимите финансови нужди на Испания и Кипър, смята Вайдман.

 От друга страна, и "бърза ратификация не е гаранция, че кризата няма да се задълбочи", каза още Вайдман.

Междувременно стана ясно, че германските депутати ще се съберат на извънредна сесия на 19-и юли, за да обсъдят отпускането на европейска помощ за Испания, съобщи днес парламентарен източник, цитиран от Ройтерс. 

Испания иска да получи до 100 млрд. евро от европейските фондове за подпомагане, за да рекапитализира банките си, които са изпаднали в затруднено финансово положение. Финансовите министри от еврозоната постигнаха споразумение през изминалата  нощ за първия транш от 30 милиарда евро преди края на месеца.

Конституционният съд изисква Бундестагът да бъде сезиран на пленарна сесия всеки път, когато сега действащият фонд за подпомагане на еврозоната EFSF се задейства за отпускане на помощ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 11 години
Хайде още парички от периферията съм центъра - Германия , как ще вземат решение и ще загубят пари..не може..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още