IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Peugeot-Citroen извади скелетите от гардероба

Френските компании скриха плановете си за съкращаване на работни места преди президентските избори, пише Handelsblatt

12:55 | 17.07.12 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служители на&nbsp;Peugeot-Citroen протестират срещу плановете за реорганизация. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Служители на Peugeot-Citroen протестират срещу плановете за реорганизация. Снимка: Ройтерс

Франция е в шок. PSA Peugeot-Citroen, една национална икона, ще съкрати десет процента от работната си сила, и то у дома – във Франция. Нещо повече - това не е изолиран случай.

Онова, от което правителството се притесняваше, вече е сигурно: много компании са подготвяли планове за преструктуриране, които не са се осмелили да разкрият по време на президентската кампания, и го правят сега.

Президент Франсоа Оланд е изнервен
: ръководството на PSA е лъгало в продължение на месеци и сега Оланд заплашва: „правителството не приема такъв план за преустройство, той трябва да бъде предоговорен".

Възмущението е разбираемо, пише в анализ по темата германският икономически всекидневник Handelsblatt. Peugeot и Citroen са символи на Франция, подобно на кроасаните и червеното вино. И фактът, че тези вековни марки са на ръба на оцеляването, изненада до голяма степен правителството.

Силните думи на президента няма да променят факта, че екипът на Оланд и на министър-председателя Жан-Марк Еро все още няма икономическа стратегия, с която да отговори на предстоящите загуби на работни места в индустрията.

Правителството не знае как може да се намалят разходите за труд на компаниите. Темата отдавна е табу. Министърът на промишлеността Арно Монтебург засега не допринесе с нищо за решаването на въпроса, а вместо това той залага на страстен патос: „Ние ще се борим до последната капка кръв за нашите промишлени обекти".

По-конкретно той говори само за новата държавна банка, която според сведенията ще трябва да подкрепя малките и средните предприятия в кризата, при съобщението, че Франция ще се опита да копира германските Фраунхофер институти и заплахата към Брюксел, че Париж ще се бори срещу европейската политика на конкуренцията. С Монтебург френската индустрия вероятно ще се удари твърде болезнено в стената, пише в анализа си Handelsblatt.

Заедно с него работи и Луи Галоа, бивш директор на EADS. Именно Галоа получи от Еро задачата, да разработи "продуктивен Пакт за индустрията" - алтернатива на пъстрата смес от стари левичарски и неоголистки рецепти на Монтебург. За Галоа преди всичко важно е да се обуздаят разходите за служители, да се намалят осигурителните вноски, да се увеличат маржовете на френските предприятия, за да може те да инвестират в по-висококачествени продукти и по този начин да намерят начин за излизане от низходящата спирала.

Последна актуализация: 01:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 3 rate down comment 0
Longin
преди 11 години
освен това една експортна икономика е много по зависима от външни фактори отколкото една с преобладаващо вътрешно потребление - за сравнение Експорта на САЩ е 10% а Импорта му е 15% от ГДП - всичките безброй китайски *** дето се внасят се събират в тия 10% !!а Китай като измисли как да генерира вътрешно потребление и собствен ръст а не с измислени инфлационни партийни решения генериращи градове призраци и апартаменти по над $100к - тогава ще стане истинска конкурентна икономика , и с конкурентна валутавсе ми се струва че надали ще доживея да го видя, няколко сериозни кризи поне трябва да преминат оттам , това 8-9% годишен ръст е абсолютно нереалистично и временно , няма такава система и напрежението скоро ще се изпусне по един или друг начин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
Longin
преди 11 години
Китай няма скоро да измести западните икономики , не се притеснявайте; нито капиталите си ги е генерирал сам, нито технологиите, нито ноу хау и корпорациите, еле пък маркетинга и рекламата...Китай е много по зависим от западния свят (пазарите си ) отколкото обратното - освен това живее с идологическо противоречие което ще трябва да бъде разрешено по един или друг начин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Не става въпрос за апокалиптични пророчества. Изнасянето на производствата директно влияе върху трудовия пазар в ЕС и САЩ. Това става и в автомобилната индустрия. За разлика от Япония, която е ограничено по географски причини, Китай и Индия притежават достатъчно територия и ресурси, за да се превърнат в действителен фактор. Япония израстна в друго време, с американска помощ подобна на плана Маршал за Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
Werter
преди 11 години
Малко са ми странни тези апокалиптични пророчества. Още преди 30 години на фона на бързото икономическо развитие на Япония и експанзията и на международните пазари се е пророкувало, че ще залее света с евтина и качествена продукция и ще изпревари щатите по основни икономически показатели. Сега се пророкува за Китай, Индия и т.н., но фактът е че днес стагниращата и задлъжняла Япония е далеч от тогавашните пророчества. Ето и графика: http://***.wolframalpha.com/input/?i=gdp+per+capita+Japan+vs+USAЯвно икономическото прогнозиране не е само проста екстраполация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Колко безперспективна ситуация. А всичко започна първо с прекрасната идея да се използва евтината работна ръка на имигрантите. Продължи с още по-прекрасната идея да се изнесе производството при евтината работна ръка - Китай, Турция, Индия, Тайланд... Печалбите естествено нараснаха, но всичко друго намалява, намалява, намалява.... Какво става с производства, които на друго място са по-евтини и качествени ?! Стават излишни ! Вива ла... !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
лютеница
преди 11 години
ами да. ама французите просто следват примера на американците: те първи се втурнаха да спасяват сума ти банки, GM, FORD, и още доста компании, които по законите на свободния пазар би трябвало да фалират( т.е. да си понесат последствията от неразумно и некадърно управление и финансиране). така че, да живее корпоратизма, социализма и капитализма просто нямат място в сегашната ситуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Много точно . Азия ще изпревари останалия свят много скоро не само по ефтина работна ръка , пестеливост , дисциплина но и в областта на високите технологии , управляемите природни ресурси ...........Азиатските компании ще създават и продукт на територията на Европа.Но тук ще се намесят и фактори като несравними мащаби в производството , съответстващи на многократно по-големите им пазари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
Werter
преди 11 години
Хехе трябва ли да се обяснява на колежката азбучното правило, че конкуренцията движи прогреса в бизнеса и икономиката и че от нея се облагодетелстват потребителите, които имат възможност да купуват качествени стоки на по-ниски цени. И е пресилен този плач, за това как ще се конкурират Западните Икономики с Китай и Индия. Първо доста ограничен брой са бизнесите при които всичко зависи от евтината работна ръка. Много повече са тези, където всичко зависи от модерното и производително оборудване. Да не говорим, че 70-80% от икономиката там е производство на стоки на място и услуги, т.е. няма как китайци и индийци да се конкурират с французите в правенето на кроасани или във френската кухня на ресторантите им. Освен това нормално е западните фирми да се концентрират върху такива фактори за конкурентноспособност като иновации: нови иновативни продукти, дизайн, методи за продажба и маркетинг, изграждане на брандове и успешно позициониране на марки, които да бъдат предпочитани от клиентите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
право в целта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
aaba
преди 11 години
Политиците, капиталистите и финансовата олигархия преди години създадоха СТО (Световна търговска организация). Премахнаха преградите за движение на капитали, стоки, услуги, работна сила. Няма или почти няма мита и такси. И досега беряха сладките плодове на това, което са пожънали. Но сега идва да се берат горчивите плодове. Които са за работниците. Обикновените хора ще трябва да платят сметката. Като как ще се конкурират с Китай и Индия, където заплатите на работниците са 50-100, максимум 200 евро? Ами не става и няма да стане. Докато заплатите в развитите държави не се изравнят относително на база покупателна способност с тези в Китай и Индия, ще има съкращения, уволнения, закриване на предприятия, голяма безработица - не 8-10%, а 30-40 %. И това е само началото. Капиталистът се интересува само от печалбата. Колкото по-голяма е тя, толкова по-добре. Не го интересуват работници, синдикати, пенсионери и т.н. на които плаща заплата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още