IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Peugeot-Citroen извади скелетите от гардероба

Френските компании скриха плановете си за съкращаване на работни места преди президентските избори, пише Handelsblatt

12:55 | 17.07.12 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служители на&nbsp;Peugeot-Citroen протестират срещу плановете за реорганизация. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Служители на Peugeot-Citroen протестират срещу плановете за реорганизация. Снимка: Ройтерс

Франция е в шок. PSA Peugeot-Citroen, една национална икона, ще съкрати десет процента от работната си сила, и то у дома – във Франция. Нещо повече - това не е изолиран случай.

Онова, от което правителството се притесняваше, вече е сигурно: много компании са подготвяли планове за преструктуриране, които не са се осмелили да разкрият по време на президентската кампания, и го правят сега.

Президент Франсоа Оланд е изнервен
: ръководството на PSA е лъгало в продължение на месеци и сега Оланд заплашва: „правителството не приема такъв план за преустройство, той трябва да бъде предоговорен".

Възмущението е разбираемо, пише в анализ по темата германският икономически всекидневник Handelsblatt. Peugeot и Citroen са символи на Франция, подобно на кроасаните и червеното вино. И фактът, че тези вековни марки са на ръба на оцеляването, изненада до голяма степен правителството.

Силните думи на президента няма да променят факта, че екипът на Оланд и на министър-председателя Жан-Марк Еро все още няма икономическа стратегия, с която да отговори на предстоящите загуби на работни места в индустрията.

Правителството не знае как може да се намалят разходите за труд на компаниите. Темата отдавна е табу. Министърът на промишлеността Арно Монтебург засега не допринесе с нищо за решаването на въпроса, а вместо това той залага на страстен патос: „Ние ще се борим до последната капка кръв за нашите промишлени обекти".

По-конкретно той говори само за новата държавна банка, която според сведенията ще трябва да подкрепя малките и средните предприятия в кризата, при съобщението, че Франция ще се опита да копира германските Фраунхофер институти и заплахата към Брюксел, че Париж ще се бори срещу европейската политика на конкуренцията. С Монтебург френската индустрия вероятно ще се удари твърде болезнено в стената, пише в анализа си Handelsblatt.

Заедно с него работи и Луи Галоа, бивш директор на EADS. Именно Галоа получи от Еро задачата, да разработи "продуктивен Пакт за индустрията" - алтернатива на пъстрата смес от стари левичарски и неоголистки рецепти на Монтебург. За Галоа преди всичко важно е да се обуздаят разходите за служители, да се намалят осигурителните вноски, да се увеличат маржовете на френските предприятия, за да може те да инвестират в по-висококачествени продукти и по този начин да намерят начин за излизане от низходящата спирала.

Последна актуализация: 01:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 2
blago72
преди 11 години
Интересно как човек може да съжалява за автомобил като Ситроен :)Дори и цените им не са особени ниски...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
krasivata
преди 11 години
И Франция не върви на добре. Май само се бяха закрепили, докато минат изборите и сега вадят черните ризи. Съжалявам за автомобилчетата им, защото карах Ситроен и бях супер доволна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 11 години
Години наред никакъв технологичен , нито дизайнерски успех си има цена . Все пак новия дизайн на Citroen вдъхва някаква надежда макар и много закъснял и недостатъчен да компенсира технологичната изостаналост в сравнение с немските си конкуренти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
hristoc
преди 11 години
Френското автомобилостроене е приключен слуай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
ventsislav.dyackov
преди 11 години
Франсетата винаги са били големи на приказки и дребни на дела. Това, че не знаят какво да направят, едва ли учудва някого. Прибягването до германския опит също не е за първи път и добре, че е то - иначе Франция отдавна нямаше да е голяма сила в световен мащаб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Ironhorse
преди 11 години
До #2Преди няколко дни Меркел в прав текст каза, че Германия може да понесе фалит на който и да е!Май еврото ще остане валута на северните нации !Ще има еврозона, но без Гърция, Италия, Франция, Испания.За мое учудване Португалия и Ирландия се справят чудесно и през 2013 ще са отново върнали се към растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
space-man
преди 11 години
Колко остава до началото на края на Еврозоната?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
Ironhorse
преди 11 години
Както по-рано съм твърдял:1. Сблъсъкът с реалността е болезнен за хора вяврващи на социалистически глупости.2. Французите си мислеха да накажат Саркози, обаче сега разбират че наказаха сбе си и то жестоко.3. Оланд не знае какво прави, не знае какво ще причини, обаче не му пука, той е цоциалсит.4. Мислех си че французите ще го гонят с камъни в началото на 2013, ама май ще е още тази година.5. Всеки опитал да се живее над възможностите си и да се въвежда система иземваща блага от способни и да ги дава на мързели, са обречени на неуспех. Сметката за социални експерименти винаги се заплаща от бедните !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още