IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС: Испания трябва да отправи отделна молба до ЕИФС за изкупуване на ДЦК

Спасителната помощ за страната може да се използва само за рекапитализиране на банките и за никаква друга цел, заяви говорител на ЕК

11:40 | 20.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕС: Испания трябва да отправи отделна молба до ЕИФС за изкупуване на ДЦК

Испания ще трябва да подаде отделна молба до временния спасителен фонд за еврозоната – Европейския инструмент за финансова стабилност – различна от тази за спасителна помощ за банковия ѝ сектор на стойност 100 млрд. евро, ако иска той да купи нейни държавни облигации на първичния или вторичния пазар, заяви говорител на Европейската комисия.

„Да изясним: 100-те млрд. евро, които еврозоната потвърди, че ще осигури за рекапитализирането на испанските банки, са само за тази цел и за никаква друга“, заяви Саймън О`Конър, говорител на европейския комисар по финансовите и валутните въпроси Оли Рен.

О`Конър добави, че няма връзка между спасителната помощ за испанските банки и каквато и да било друга форма на подкрепа. „Има няколко инструмента, достъпни чрез ЕИФС и те могат да бъдат използвани, ако е необходимо да бъде удовлетворена молба на държава-членка на еврозоната“, обясни той.

Днес министрите на финансите на страните-членки на еврозоната ще проведат конферентен разговор с единствена цел финализиране на спасителната помощ за испанските банки, припомни говорителят.

ЕК направи уточненията, след като пълната документация за спасителната помощ бе публикувана преди вчерашното гласуване в долната камара немския парламент за одобрение участието на Германия в пакета.

В част от документите, които не бяха познати като текст до момента, бе спомената възможността Испания да използва средства от ЕИФС за изкупуване на държавни облигации на първичните и вторичните пазари.

Това доведе до спекулации, че спасителната помощ за банковия сектор в страната също може да бъде използвана отчасти за интервенции на облигационния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още