IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще открие ли Франция дебат за сондажите за шистов газ?

Преди година страната стана първата в света, въвела пълна забрана на проучването и добива на шистов газ

16:35 | 24.07.12 г.
Ще открие ли Франция дебат за сондажите за шистов газ?

Новото френско правителство обмисля възможността да започне дебат за вдигането на забраната за проучване и добив на шистов газ.

Министърът на промишлеността Арно Монбур коментира, че „това не е забранена тема“, предаде Bloomberg.

Той уточни, че за момента правителството в Париж няма конкретна позиция по въпроса за сондажите за шистов газ.

Междувременно френският министър на околната среда Делфин Бато отрече, че се готви вдигане на забраната за разработване на шистовите находища на природен газ в страната, предаде АФП.

„Правителството поддържа забраната за проучване и добив на шистов газ, тъй като никъде в света не е доказано, че тази експлоатация може да бъде направена без значителни екологични щети и рискове за здравето на хората“, коментира Бато пред телевизия BFMTV.

„Нищо в плановете на правителството не предвижда промяна на позицията по отношение на хидравличното разбиване“, допълни Бато.

Миналата година Франция стана първата държава в света, която забрани проучването и добива на шистов газ чрез технологията хидравлично разбиване (фракинг), въпреки че оценките за потенциала на находищата в страната са изключително високи.

Председателят на френския съюз на нефтопреработвателните предприятия Жан-Луи Шилански коментира пред АФП, че се надява дебатът по въпроса за шистовия газ да не е напълно затворен.

За вдигането на забраната за проучване и добив на шистов газ във Франция най-много лобират големите компании от нефтопреработвателния бранш начело с френската Total.

Директорът „Общо рафиниране“ в компанията Патрик Пуайен изтъкна пред Bloomberg, че в САЩ шистовата индустрия е създала над 600 хил. работни места само за три години, както и че са създадени 4 гигантски нефтохимически комплекси, благодарение на които до няколко години Щатите ще започнат да изнасят продукти на нефтопреработващата индустрия за Европа.

Онлайн изданието energyandcapital.com припомня, че през 2010 г. Total, както и няколко други компании, сред които Toreador Resources, Vermilion Energy Inc., Schuepbach Energy LLC. и други получиха разрешения за проучване и добив на шистов газ. Миналата година обаче, с приемането на забраната за сондажите, разрешителните им бяха отнети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още