IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Моментът на истината за еврозоната - през септември

След лятната ваканция на европейските политици ще трябва да се вземат редица важни решения в кратки срокове

10:40 | 30.07.12 г. 6
Моментът на истината за еврозоната - през септември

Ако гръцкият дълг не стане устойчив, страната може да се наложи да напусне еврозоната, което би подействало като шок за пазарите и световната икономика.

Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер коментира, че политиците работят по програма, която е последен шанс за задържане на Гърция в еврозоната. Сценарият, който се обмисля, предвижда Европейската централна банка (ЕЦБ) и националните централни банки на държавите от валутната общност да поемат повече загуби от гръцките облигации, които притежават.

Ако обаче това горчиво хапче бъде преглътнато, подобни искания може да се надигнат откъм Португалия и Ирландия, които ще настояват за еднакво третиране.

Според последните слухове допълнително опрощаване на гръцкия дълг може да бъде направено в зависимост от изпълнението на структурните реформи. Ситуацията ще се изясни напълно, след като бъде подготвен новият анализ на устойчивостта на гръцкия дълг. Докладът ще излезе в края на август – началото на септември.

За да се запази достъпа на Италия и Испания до пазарите, ще е необходима намесата на Европейската централна банка (ЕЦБ). Още миналата седмица председателят й Марио Драги каза, че банката е готова да действа и да възобнови програмата си за изкупуване на държавни облигации на вторичния пазар.

ЕЦБ изглежда е готова да смекчи и позицията си по друг важен въпрос – издаването на банков лиценз на постоянния спасителен фонд на еврозоната, така че фондът да взима заеми от централната банка на еврозоната срещу държавни облигации.

Ако постоянният спасителен механизъм на европейския валутен блок получи шанс да се рефинансира от ЕЦБ, това практически ще даде неограничена огнева мощ на защитните стени на еврозоната, както и възможности за неограничена интервенция на пазарите на облигации, но без да се предизвиква инфлационен натиск.

Тази идея обаче засега се сблъсква с категоричната съпротива на Германия, Финландия и Холандия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
Нека да си го кажем направо: кризата в Европа все още не е започвала истински и до сега само я карат като в гърция а в БГ тя не си е отивала никога и надали ще си тръгне някога, но от септември, когато свършат отпуските и Брюкселските бюрократи почнат да отмиват летния си тен та тогава може да е страшно...за всички, даже и за ония зад голямата вода...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
Гари
преди 11 години
Е как така ЕЦБ ще финансира покупката на облигации пък това няма да доведе до инфлационен натиск. Това е пълна глупост, естествено, че ще има инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
naso_fr
преди 11 години
Номерата на БГ политиците са също толкова плоски колкото и на тези от останалия свят. Хубаво е че БГ народът е загубил доверието си в политиците и може ясно да види ситуацията.От коментарите миналата седмица видях, че много хора в БГ виждат че 'еуфорията' от миналата седмица е прах в очите. Това е много добре! Важното е сега всеки да вземе правилните предпазни мерки, за това което ще става септември!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Къде е "ЕУФОРИЯТА" от миналата седмица? Няма ли кой да крепи еврото, или първо отпуските и после ще се мисли. Хората се отчетоха с по едно изказване миналата седмица преди да тръгнат за почивка, щото с тази ниска стойност на еврото няма да им е изгодно при обмена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още