IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечната печалба на BBVA намаля с 58% заради ръст на резервите

Банката компенсира загубите от испанския сектор на недвижимите имоти с печалбите от Латинска Америка

13:58 | 31.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA се оказа поредната в дългия списък от испански банки, обявили, че печалбата им през второто тримесечие се е свила заради необходимостта от заделяне на милиарди евро за покриване на загуби от задълбочаващата се криза в сектора на недвижимите имоти в страната, съобщи MarketWatch.

BBVA, която е втората по активи банка в страната, съобщи, че нетната печалба се е понижила до 505 млн. евро, което е спад от 58% спрямо 1,19 млрд. евро през аналогичния период на 2011 г.

Нетният приход от лихви, който бе подкрепен от силния ръст на кредитирането в Мексико и други страни от Латинска Америка, е нараснал с 16% до 3,74 млрд. евро, добавиха от банката.

Очакванията на анализатори, анкетирани от Dow Jones Newswires, бяха за нетна печалба от 643 млн. евро и нетен приход от лихви на стойност 3,64 млрд. евро.

Подобно на основния си конкурент Banco Santander SA и BBVA извлече изгода от разклонената си мрежа от филиали в латиноамерикански държави като Колумбия и Перу, за да покрие загубите си от отпуснати кредити в Испания, борейки се с икономическата бъркотия и запазващата се необходимост от увеличаване на резервите.

От началото на годината испанското правителство на два пъти увеличи обема на резервите и капитала, който трябва да задържат банките, за да покрият загуби, свързани със сектора на недвижимите имоти. Това бяха опити за заличаване на опасенията на инвеститорите относно скрити загуби в балансите на банките.

От BBVA подчертаха, че са заделили 1,43 млрд. евро за такива резерви, което е приблизително една трета от необходимите за заделяне 4,64 млрд. евро през годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още