IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell ще заложи своите милиарди на сигурна карта

Петролната компания ще вложи 15 млрд. долара в брой в американски държавни ценни книжа или американски банки

12:27 | 06.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Shell ще заложи своите милиарди на сигурна карта

Петролната компания Royal Dutch Shell оттегля средствата в милиарден размер от Европа предвид дълговата криза на континента. Хенри Саймън, главен финансов директор, заявява пред лондонския всекидневник The Times, че компанията ще инвестира 15 млрд. долара в брой в американски държавни ценни книжа или американски банки.

Англо-холандската компания е била принудена да загърби рисковете в най-лошо засегнатите от кризата с външните дългове страни от еврозоната. Според вестника Shell ще издърпа повечето от своите парични резерви от Европа.

През миналото тримесечие концернът отчете спад на печалбата. Вторият по големина в света петролен концерн отчете понижение на печалбата от почти 14% до 5,7 млрд. долара.

През второто тримесечие Shell пострада особено заради високите разходи за поддръжка и за извеждане от експлоатация на дейности в Мексиканския залив. След само една седмица работа концернът трябваше да затвори рафинерия в Тексас заради силни щети от корозия. Според главния изпълнителен директор Питър Возер заводът трябва да възстанови дейността си до 2013 г.

И по-високите маржове в бизнеса с рафиниране не помогнаха на компанията. В Северна Америка заради неконвенционални методи за добив цената на газа е под голям натиск. Като дивидент през второто тримесечие с общо 43 цента Shell ще плати с 1 цент повече, отколкото през същия период на миналата година.

Освен това в Азия конкуренцията се засилва. Там наскоро Shell се отказа от надпреварата за придобиване на Cove Energy от опасения за твърде високи разходи. От това се възползва тайландската PTT, която ще придобие  Cove Energy.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още