IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облаците над периферията на еврозоната се сгъстяват

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакват задълбочаване на рецесията в Гърция, Португалия и Испания

13:40 | 10.08.12 г. 1
<p>
	Испания вероятно ще измести Гърция и ще се превърне в най-горещата точка на европейската дългова криза. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Испания вероятно ще измести Гърция и ще се превърне в най-горещата точка на европейската дългова криза. Снимка: Ройтерс

Перспективите пред затруднените държави в еврозоната продължават да се влошават, след като икономисти, анкетирани от Ройтерс, занижиха прогнозите си за икономическия растеж на Гърция, Португалия и Испания през 2013 г.

Резултатите от анкетата показват още, че експертите не очакват трите държави да постигнат договорените с международните им партньори и кредитори бюджетни цели.

От периферните държави-членки на еврозоната единствено Ирландия засега изглежда, че ще постигне слаб растеж в близко бъдеще. Освен това икономистите посочват, че има висок риск затъналата в рецесия Гърция скоро да излезе от еврозоната, а Испания да влезе във фокуса на инвеститорите като новият център на европейската дългова криза.

„Испания е затънала в дълбока рецесия и пазарите ще продължат да изпитват съмнения за платежоспособността й в средносрочен план“, коментира Гернот Гриблинг от LBBW. Той прогнозира също така, че доходността по испанските облигации ще остане висока и дори ще продължи да се покачва.

Резултатите от проучването показват, че според икономистите вероятността Мадрид да поиска пълен спасителен пакет преди края на годината е нараснала до 68%.

Икономистите прогнозират също така, че испанската икономика ще се свие с 1,3% през настоящата година и с още 1,1% през следващата. за сравнение, през юни прогнозата на експертите беше за икономически спад от 0,7% през настоящата година.

За икономиката на Гърция икономистите очакват да се свие с 6,6% тази година и с още 2% догодина, докато предишната им прогноза беше за спад от съответно 5,8% и 1,3%.

Забелязва се обаче известен прогрес при бюджетния дефицит на Гърция. Според прогнозата той ще се свие до 8% през 2012 г. от 9,3% през 2011 г. Въпреки това страната няма да успее да постигне фискалните си цели – 7,3% дефицит през настоящата година.

Това, според икономистите, отдалечава Атина от целта да свие дефицита под 3% до края на 2014 г.

За Португалия експертите прогнозират, че тази година икономиката на страната ще регистрира спад от 3%, а догодина – още 1%. За ирландия те очакват ръст от 0,3% през 2012 г. и 1,5% - през 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Облаците над периферията на еврозоната се сгъстяват? Хайде бе, това не мога да го повярвам. Облаците над цялата еврозона се сгъстяват би било далеч - по-точно заглавие. А за облаците над Америка какво да кажем - да не би да се разреждат? Веднага съм готов да разделя печалбата си с инвеститора, който ме посъветва на кой от двата континента да инвестирам в съотношение 7 към едно, стига наистина да спечелим. Очаквам предложения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още