IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самарас: Гърция има нужда от глътка въздух

Не искаме още пари, а малко време, за да възстановим икономиката си, заявява гръцкият премиер пред германския Bild

10:38 | 22.08.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Всичко, което искаме е малко пространство, за да си поемем въздух и бързо да възстановим икономиката си, посочва гръцкият премиер Андонис Самарас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Всичко, което искаме е малко пространство, за да си поемем въздух и бързо да възстановим икономиката си, посочва гръцкият премиер Андонис Самарас. Снимка: Ройтерс

Гръцкият премиер Андонис Самарас иска повече време, за да може страната му да приложи тежките бюджетни икономии и реформи, съобщава BBC.

Самарас заяви пред германския всекидневник Bild, че Гърция се нуждае от „повече пространство, за да си поеме въздух“.

В сряда той ще се срещне с председателя на еврогрупата Жан-Клод Юнкер. По-късно през седмицата пък му предстоят срещи с фернския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел.

На тези срещи ще бъде поставен въпросът дали Гърция е направила достатъчно, за да получи следващия транш по спасителната програма в размер на 31,5 млрд. евро през септември. Ако не получи тези средства Гърция може да фалира и вероятно да напусне еврозоната.

Самарас е подложен на натиск да гарантира, че Гърция може да изпълни поетия ангажимент за допълнителни бюджетни икономии за 11,5 млрд. евро през следващите 2 години. Въпросните бюджетни икономии са част от условията за отпускането на помощта.

На разговорите с Юнкер Самарас вероятно ще предложи идеята прилагането на реформите и бюджетните съкращения да бъдат разсрочени с 2 години.

„Нека бъда ясен – ние неискаме още пари. Ние ще изпълним поетите ангажименти“, подчертава Самарас пред Bild.

„Ние обаче трябва да възстановим растежа си, за да се справим с бюджетния дефицит. Всичко, което искаме е малко пространство, за да си поемем въздух и бързо да възстановим икономиката си“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
pavlikenski ziganin
преди 11 години
Да бе да НРБ според уж официалните версии "Брутните задължения от 4 млрд. долара през 1985 г. достигат 11,2 млрд. през 1990 г. " е сега нулите са малко повече и ..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
balkando
преди 11 години
Това са предварителни оправдания за критичните моменти през септември, декември и т.н. Накратко - давайте ни траншовете без да сме изпълнили договрките, но даваме честна гръцка дума, че ще ги изпълним после. С държави, които се държат по този начин, ЕС няма бъдеще на икономическа и геополитическа сила в глобалния свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Ние обаче трябва да възстановим растежа си, за да се справим с бюджетния дефицит. Всичко, което искаме е малко пространство, за да си поемем въздух и бързо да възстановим икономиката сие колко години иска да каже поне...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Г-н Премиер, ами през това "време", плащайте и заплатите с време. Препоръчвам Ви да гледате и филма "Дилъри на време". Ще е поучително към тоз` един момент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още