IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият зов за помощ раздели коалицията в Берлин

В Германия се появиха намеци за смекчаване на изискванията към Атина, но има и силна опозиция

10:39 | 22.08.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Водещите германски политици не са единодушни по темата за евентуално смекчаване на изискванията към Атина. <em>Илюстрация: Getty Images News</em></p>

Водещите германски политици не са единодушни по темата за евентуално смекчаване на изискванията към Атина. Илюстрация: Getty Images News

Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер се очаква днес на посещение в Атина, където ще разговаря с гръцкия премиер Андонис Самарас. Разговорите ще касаят главно необходимите съкращения в изпадналата в дългова криза страна, както и плановете за възстановяване, обяви правителственият пресофис на Юнкер в понеделник. Била е планирана и среща с гръцкия министър на финансите Янис Стурнарас, пише още Ройтерс.

Настроението е ясно: Атина иска да постигне смекчаване на суровите условия за реформи и Юнкер ще помогне за укротяване на опозицията. Самарас иска само повече време, за да осъществи реформите, изисквани от международните партньори. 

Може би и в Берлин има желание времевата и финансовата рамка за гърците да бъде смекчена. След безмилостните реакции от последните няколко седмици коалиционните лидери сигнализират във вторник за отстъпки. Заместник-председателят на парламентарната група на християндемократическия съюз (CDU) Михаел Майстер счита издърпването напред във времето на някои плащания към Атина за възможно, колегата му Норберт Бартле смята, че може да има промени в лихвените проценти, пише в обзор по темата икономическият всекидневник Handelsblatt.

В интервю за Handelsblatt Online Майстер формулира и условията за отстъпки към Атина. Финансовите искания вече не можело да бъдат променяни, но в рамките на програмата за реформи можело да си представим "максимална гъвкавост". "От решаващо значение е правителството в Атина да представи надежден график за изпълнение на дейностите", каза политикът от CDU пред Handelsblatt Online. След като се появи докладът на тройката - Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия, германският парламент щял да направи "внимателна проверка" и след това да реши какво да предприеме.

Депутатът от CDU и бюджетен експерт Клаус-Петер Вилш обаче отхвърля отстъпките пред Гърция. "Вместо това ние трябва да замразим всички плащания, докато бъдат изпълнени всички условия", казва Вилш пред Handelsblatt Online. Гърция и без това рано или късно щяла да се раздели с еврозоната. „Всяко евро, което се дава на Атина, прави раздялата по-скъпа и по-болезнена", предупреди консервативният политик. „Каква ще е ползата за германските данъкоплатци, ако длъжникът не може или не иска да си плати дълговете“.

Вилш смята гръцката държава и нейната икономика за "нереформируема в дългосрочен план". И докато други държави компенсират дефицита, няма причина да се променят условията за реформи. „Би било по-добре, ако Гърция не търси незначителни промени в договорената програма, а се концентрира върху собственото си поведение", подчертава консервативният политик. „Ако сега отново се върнем на темата за предоговарянето, ще прехвърлим решаването на проблемите отново за след няколко седмици или дори месеци“.

Последна актуализация: 21:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
eldred
преди 11 години
И най-накрая се навеждаме, като червени и зелени повтарят през цялото време мантрата си за най-пълно и бързо поемане на дълга от Германия, а от лагерите на комунистите и на левицата се чуват викове, оповестяващи смъртта на капитализма"Така, така. Казано точно и ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Германците вече не са германци. Иначе изобщо не биха се замисляли върху думите на Самарас, а щяха да си прегледат тефтерите със метки и обещания от последните 20 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още