IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият зов за помощ раздели коалицията в Берлин

В Германия се появиха намеци за смекчаване на изискванията към Атина, но има и силна опозиция

10:39 | 22.08.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Водещите германски политици не са единодушни по темата за евентуално смекчаване на изискванията към Атина. <em>Илюстрация: Getty Images News</em></p>

Водещите германски политици не са единодушни по темата за евентуално смекчаване на изискванията към Атина. Илюстрация: Getty Images News

 

В този контекст Вилш изразява остра критика към политиците от коалицията, които вече са сигнализирали към Атина готовност за компромис. „Това се случва винаги, от самото начало на така наречената спасителна политика: Първо, за да се получи необходимото парламентарно мнозинство, се кълнем, че ще искаме строги реформи, че финансовата подкрепа е уникална и еднократна и подлежи на строги условия ", казва Вилш. След това следват "съдържателни отчети". В третия етап излизат няколко политици, които да заяват, че твърдо вярваме в принципите, но леко облекчаване на лихвите или удължаване на срока не би било толкова лошо".

„И най-накрая се навеждаме, като червени и зелени повтарят през цялото време мантрата си за най-пълно и бързо поемане на дълга от Германия, а от лагерите на комунистите и на левицата се чуват викове, оповестяващи смъртта на капитализма".

Консервативният гръцки премиер Самарас призова от друга страна европейските си партньори към по-голяма солидарност. „Ние трябва да напуснем тази негативна психология, която е като дълбока черна дупка". Гърците са избирали новото правителство, за да поемат по нов курс. Структурните реформи и приватизацията вървели напред с добри темпове. "И вече  не е справедливо, ако някой в Европа иска отново да ни бутне в тази дупка. Гърците и германците имат много общи черти. И ние можем да превърнем една трагедия в история на успеха", заяви Самарас.

В тази насока мисли и генералният секретар на опозиционната Социалдемократическа партия (SPD) Андреа Налес. Тя пледира за отстъпки в изискванията за спестяване на разходи за кризисната държава. „Несериозните приказки за излизане на Гърция от еврозоната смятаме за фундаментално погрешни, а също и за рисковани, особено за Германия", каза Налес пред Ройтерс. Оттеглянето на Гърция от еврозоната би било твърде скъпо и за Германия. "Трябва да се обясни на честните хора тук, в нашата страна, че това няма да е безплатно, а много, много скъпо", казва още тя. "В това отношение мисля, че трябва да е възможно отново да преговаряме с гърците“.

В петък при срещата си в Берлин с канцлера Ангела Меркел премиерът Самарас ще се опита да пледира за повече време при осъществяване на реформите. Налес казва: „Гърците спазват изискванията ни. В Берлин те може да представят и нов пакет спестовни мерки за над 11 млрд. евро. Но през последните години гръцката икономика се сви с 20%. Така може да се окаже, че едностранчива политика, която ще свие икономическия ръст, не е добра основа за връщане на дълговете“, казва още Налес. „Затова мисля, че освен изискванията за спестяване трябва да предложим на гърците и перспективи".

Федералният канцлер обаче упрекна Налес, че досега не е дала отговор на въпроса как може да се разреши европейската дългова криза. От гледна точка на SPD не е възможно създаването на общ фонд за погасяване на дълговете. „Това в момента е изпълнено със страхове в Германия", призна Налес. "Би било добре, ако г-жа Меркел каже нещо по този повод и успокои хората, като им обясни чрез фактически доводи необходимостта от по-тясно сътрудничество".

„Берлин желае единството на еврозоната и оставането на Гърция в нея“, заяви междувременно в специално интервю за гръцката агенция АНА-МПА германският външен министър Гидо Вестервеле. Той обаче изключва вероятността да бъдат облекчени по същество договорените с Гърция реформи, като изтъква, че те са нужни за финансовата стабилизация на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
eldred
преди 11 години
И най-накрая се навеждаме, като червени и зелени повтарят през цялото време мантрата си за най-пълно и бързо поемане на дълга от Германия, а от лагерите на комунистите и на левицата се чуват викове, оповестяващи смъртта на капитализма"Така, така. Казано точно и ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Германците вече не са германци. Иначе изобщо не биха се замисляли върху думите на Самарас, а щяха да си прегледат тефтерите със метки и обещания от последните 20 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още