IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Фабер: Шансовете за глобална рецесия са 100%

Щатската икономика губи инерция и аз не виждам причина за особен оптимизъм през следващите 6 до 12 месеца, коментира анализаторът

10:59 | 24.08.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Нашумялият с &bdquo;мечите&ldquo; си възгледи инвеститор Марк Фабер. Снимка: Ройтерс</em></p>

Нашумялият с „мечите“ си възгледи инвеститор Марк Фабер. Снимка: Ройтерс

Все още вероятността да преживеем глобална рецесия е 100%, коментира Марк Фабер, издател на The Gloom, Boom & Doom Report, цитиран от CNBC.

Ако се вгледаме в основните икономики – Европа, САЩ и Китай, както и развиващите се пазари, които за растежа си зависят от Китай, виждаме само слабост, изтъква Фабер.

Европа вече е в рецесия. Единствено Германия все още е на повърхността макар и с анемичен растеж. И тя обаче е на път да потъне, допълва той.

Растежът в САЩ също се забавя. „Щатската икономика губи инерция и аз не виждам причина за особен оптимизъм през следващите 6 до 12 месеца“, прогнозира Фабер.

Освен това Федералният резерв (Фед) и политиците могат да направят много малко, за да съживят икономиката. Ликвидните инжекции и фискални интервенции от страна на Фед и финансовото министерство във Вашингтон по скоро навредиха на икономиката, допълва той.

Ще е необходимо „масивно вливане на ликвидност и огромно разширяване на правителствения баланс“, за да може икономическата активност в САЩ наистина да се съживи, изтъква Фабер.

Фабер не очаква особена промяна в американските финанси, независимо от това кой ще спечели изборите в САЩ през ноември. „Дефицитът е 1,3 трлн. долара и според мен ще се увеличи още повече“, предупреждава той.

Дори перспективата пред корпоративните печалби, които са единственият лъч на надежда, изглежда слаба. „Корпоративният сектор се възстанови забележително и печалбите са на рекордни нива“, посочва Фабер. „Те обаче ще разочароват през следващите 12 до 18 месеца“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 11.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Ашколсун, бравос. "Ще е необходимо масивно вливане на ликвидност ... за да се задвижи икономическата активност." Направо ви пожелавам да джапате до колене в банкноти и пред всяка кола да върви снегорин, за да ги разчиства. Дано това съживи икономическата активност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още