IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's присъди "отрицателна" перспектива на ЕС

Агенцията обоснова прогнозата си с отрицателните очаквания за рейтинга по дълговете на Германия, Франция, Великобритания и Холандия

08:10 | 04.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Moody&#39;s отново се погрижи за дебели заглавия в икономическата преса. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Moody's отново се погрижи за дебели заглавия в икономическата преса. Снимка: Ройтерс

Международната рейтингова агенция Moody's промени в нощта срещу вторник перспективата по рейтинга на дълга на Европейския съюз от "стабилна" на "отрицателна", предаде DPA.

Промяната означава, че агенцията обмисля обявяването на по-нисък рейтинг за дълговете на ЕС от сегашната максимална оценка "Ааа".

Moody's обоснова прогнозата си с отрицателните очаквания за рейтинга по дълговете на някои от основните източници на средства за общоевропейския бюджет - Германия, Франция, Великобритания и Холандия, които заедно внасят около 45 на сто от средствата в бюджета на ЕС. 

Заради поведението си по време на финансовата криза рейтинговите агенции са критикувани, защото от една страна насърчават кризата чрез пониженията, а от друга страна критериите за присъждане на кредитни рейтинги не са прозрачни. Така например Съединените щати продължат въпреки натрупания огромен дълг да са с топ рейтинга "ААА".

Наистина Moody's запази настоящия топ рейтинг "ААА" за ЕС. Въпреки това този предупредителен изстрел може да увеличи натиска върху Европейската централна банка (ЕЦБ) за това, на заседанието си в четвъртък да представи подробен план за борба с европейската дългова криза.

През юли Moody's потвърди топ нивото за кредитоспособността на Германия, Холандия и Люксембург, обаче промени прогнозата си от "стабилна" на "негативна". Като причина тя тогава посочи растящата несигурност около потенциалното излизане на Гърция от еврозоната. С това биха нараснали и рисковете за Италия и Испания, добави тогава агенцията. Агенцията остави единствено Финландия от 17-те страни в еврозоната със стабилна перспектива по максималния ѝ кредитен рейтинг. 

Малко по-късно германското финансово министерство реагира спокойно на съобщението на рейтинговата агенция. „Споменатите рискове в еврозоната не са нови, като преценката взема предвид преди всичко краткосрочните рискове, докато дългосрочните изгледи за стабилност не се споменават“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още