IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Антимонополното разследване срещу Газпром не е насочено срещу Русия

Позицията беше обявена по повод изказване на руския президент Владимир Путин, атакуващо разследването на пазара на газ

15:40 | 10.09.12 г.
ЕК: Антимонополното разследване срещу Газпром не е насочено срещу Русия

Разследването срещу руската компания „Газпром“, започнато от Европейската комисия миналата седмица, не е насочено срещу Русия. Това заяви на пресконференция днес Антоан Коломбани, говорител на еврокомисаря по защитата на конкуренцията Хоакин Алмуния, предаде БТА.

Изразената позиция е по повод вчерашното изказване на руския президент Владимир Путин във Владивосток, според когото със започналото разследване "Европа иска да придобие политическо влияние" и Русия "трябва да плати цената за това".

Въпреки че Путин все пак омекоти критиката си, посочвайки, че не възприема това разследване като "търговска война" между ЕС и Русия, в отговор на журналистически въпрос говорителят на ЕК днес трябваше да припомни мотива за разследването на пазара на газ в ЕС.

Комисията само изпълнява задълженията си да следи за спазването на антимонополното право в ЕС, добави и говорителят на ЕК Пиа Хансен. По думите й "разследването се движи според очакванията".

На 4 септември ЕК започна задълбочено разследване срещу Газпром за евентуална злоупотреба с господстващо положение на европейския пазар, което засяга договори с България, Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Литва, Латвия и Естония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още