IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром няма да намали доставките заради разследването на ЕС

Печалбата на концерна се срива с една четвърт за първото тримесечие на годината

21:25 | 07.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	В последните дни новините около Газпром са предимно негативни. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

В последните дни новините около Газпром са предимно негативни. Снимка: Getty Images News

Руският монополист в износа на газ Газпром няма да намали доставките във връзка с антимнополното разследване, което започна срещу него Европейският съюз, съобщи днес представител на Кремъл, цитиран от Ройтерс.

„Не се говори за ответни мерки. Много десетилетия наред Газпром е доказал надеждността си като доставчик на природен газ и в действителност е гарант за енергийната сигурност в Европа", заяви Дмитрий Песков, говорител на президента Владимир Путин, пред журналисти във Владивосток, където Русия е домакин на среща на върха на организацията Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС).

Преди дни Европейската комисия започна задълбочено разследване, за да установи дали Газпром не е нарушил антимонополното законодателство на ЕС, възпрепятствайки конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа.

Брюксел подозира Газпром в три практики, нарушаващи правилата за свободната конкуренция - ограничаване на потока на газ за страни членки на ЕС, възпрепятстване на дейността на конкуренти и налагане на нелоялни цени, обвързвайки стойността на петрола с цената на природния газ.

Вчера заместник-председателят на руската Държавна дума Павел Завални, заяви, цитиран от ИТАР-ТАСС, че с разследването еврокомисията се опитва да се пазари за сваляне на цените на газа.

Междувременно стана ясно, че руският енергиен концерн отчита срив от една четвърт на печалбата си през първото тримесечие на фискалната година. Причина за това са спадащите продажби на газ, заяви компанията в четвъртък.

Печалбата възлиза на еквивалента на 8,7 млрд. евро. Продажбите са паднали със седем процента до 30,1 милиарда евро. Газпром е продал през първите три месеца на годината с осем процента по-малко газ на европейските си клиенти, отколкото преди една година. В страните от бившия Съветски съюз продажбите са намалели дори с 32 процента.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още