IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Натискът върху Испания отслабва

Правителството продаде 10-годишни облигации при силно понижена доходност

16:20 | 20.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Оптимизмът на облигационните пазари се повишава, тъй като инвеститорите залагат, че много скоро Мадрид ще потърси подкрепата на Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщава CNBC.

В четвъртък при аукцион на 3-годишни и 10-годишни ДЦК в Мадрид, испанското правителство успешно продаде облигации за 4,5 млрд. евро. Доходността по 10-годишните облигации се понижи до 5,67% - резултат, който надхвърли очакванията на анализаторите.

Доходността е доста под рекордните 7,62% по 10-годишните испански ДЦК през юли, малко преди президентът на ЕЦБ Марио Драги да обяви, че ще напарви „каквото е необходимо“, за да спаси еврото.

Оттогава ЕЦБ провежда целенасочена кампания за понижаване на цената за кредитирането на Испания.

„Има нещо сюреалистично около този аукцион – облигациите се приемат добре, главно защото инвеститорите очакват

Мадрид да поиска спасителен пакет, гарантиран чрез програмата за изкупуване на ДЦК от ЕЦБ“, коментира Николас Спиро, изпълниртелен директор на Spiro Sovereign Strategy.

Известно облекчение донесе и изявлението на Мориц Крамер, директор за европейските пазари в Standard and Poor's, че е малко вероятно Испания да изгуби инвестиционния си рейтинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още