IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева: Кризата в еврозоната може би е към своя край

Ясен знак за това са дали мерките на ЕЦБ, германското участие в Европейския механизъм за стабилност и изборите в Холандия, смята еврокомисарят

09:33 | 22.09.12 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кристалина Георгиева: Кризата в еврозоната може би е към своя край

Кризата в еврозоната може би е към своя край, обяви във Варна българският еврокомисар Кристалина Георгиева, която се срещна с Академичния съвет на Икономически университет във Варна, а по-късно откри и новата учебна година във ВУЗ-а. 

Според нея само през последните две седмици има три основни сигнала, които дават ясен знак за това.

"Първото е решението на Европейската централна банка да купува без ограничения книжа на страните, които са позакъсали, стига те да водят правилната политика. Това е много важно решение, с което казахме на света, че ние европейците, страните от еврозоната, имаме една голяма базука и ето, вижте я, можем да гръмнем с нея, за да пазим нашата валута", обясни еврокомисарят ни.

Другото, което дава надежда за излизане на еврозоната от кризата, е решението на Германия да се разреши немското участие в Европейския механизъм за стабилност, а третото са изборите в Холандия, които по думите на Георгиева са доказали, че въпреки трудностите европейците са за единна Европа.

"Ако искаме да видим силна перспектива за Европа, тя трябва да се гради на две неща. Едното е много сериозно отношение към нашата конкурентоспособност или структурни реформи, повече внимание към производителността на труда и към образованието.

Второто е, че ако искаме да сме силни, трябва да строим нашето единство и да мислим за по-голяма икономическа интеграция, банков съюз, създаване на механизмите за по-доброто обединение на нашите икономики и по-голяма политическа интеграция", допълни още българският еврокомисар.

"Можем да гледаме малко по-оптимистично на бъдещето", завърши оптимистично Кристалина Георгиева.

Те взе отношение и по темата за присъединяването на България към Шенген, като по думите й България е покрила всички необходими условия.

"Не виждам защо българският народ трябва да се вълнува кога точно ще се осъществи това. И сега можем да пътуваме свободно“, отбеляза родният еврокомисар.

По нейни думи България е поела ангажимент и е готова да влезе в Шенген, но не трябва да забравяме, че това е и голяма отговорност.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 3 rate down comment 2
ANS9983
преди 11 години
Ако сега влезем у ЕЗ, при сегашното ни дередже - конкурентоспособност, структура на икономиката, енергоемкост, ниво на образоването и квалификация - ще ни изсмучат за 2 месеца, ще се фалира масово и заплата от 100-200 евро ще ни се види огромна. Мнооого сме назад с готовността за ЕЗ. Дефицитът е само едната страна, всичко останало е против нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Не, не! Почва от сега и умираме всичките от глад щото всичко ще се сгромоляса. Ще стане по-лошо от голямата депресия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
Tony
преди 11 години
Нека да сме наясно!Сега ще има подем в икономиката до лятото на 2013 и след това следва спад до лятото на 2015! След това може да се очаква кризата да свърши!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 1
mia11
преди 11 години
И в заключение може да се каже: Големият страх идвал преди страшното и ужаса-а дойде ли страшния ужас-и големия страх си отивал.Гарантирано!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
supertrader
преди 11 години
До два месеца клона на който стоят маймуните яко ще се разклати и доста маймуни , ще полетят надолу. Ако САЩ се ослушат и не направят необходимото - да блокират петролните доставки и дестабилизират цената на петрола ..ИМА кой да свърши работата и с този цирк - ценова стабилност на цена убийство на икономиката , висока безработица и вече 5 ГОДИНИ ЗАГУБЕНО ВРЕМЕ , ще се приключи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 3
supertrader
преди 11 години
Облигациите са токсични книги , те запушват финасовата система. Ако борбата е да почне някой друг освен ЕЦБ да ти купува , то това е борба в много погрешна посока. Не ЕЦБ ще реши проблема с растежа на икономиката , икономиката ще реши проблема ЕЦБ и токсични облигации. Мощното оръжие , което употребяват е с отрязана цев и аз силно разчитам на това най после банката да се гръмне с него и авторитета и безславно да олекне. Да се разделим с ценовата стабилност сега е най важния приоритет и чак тогава икономиката, ще мине към растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 1
diado mrass
преди 11 години
"Кризата в еврозоната може би е към своя край" - Айде хаирлия да е!... - от понеделник вече всички деца ще са с изрязани нокти, подстригани и с измити крака... Ще се увличат вече по учението и труда, ще намразят Азис и компания, ще приемат за кумири ударниците в труда, комбайнерите, животновъдите, лекарите, учителите и космонавтите. По-добрите ученици ще помагат извънкласно и съвсем доброволно на изоставащите... Лекарите ще се червят от срам, че са приели букета и кутията с бомбони в знак на благодарност и добродушно ще почерпят с тях целия колектив. Пресичащият на червено пешеходец ще чуе зад гърба си негодуванието на останалите зад гърба му пешеходци и вече няма да смее да прави така... Ще дойдат мениджъри и преподаватели от Южна Корея и всичко ще се оправи.... Вервайте ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
LuckyYou
преди 11 години
Ако дефицитите са ниски, няма да има почва тези спекулации, които има в момента да вереят - няма да има фундамент, няма да има къде да се хванат спекулантите и искат или не искат ще започнат да купуват облигации на страните, защото това им гарантира огромна доходност. Същата, каквато направиха, когато продаваха същите тези облигации. А като спадне доходността и при облигациите, държавите ще могат да дишат спокойно и да си балансират всичко, ще си изплатят заемите и така. Ако трябва и ще отписват дългове. Освен това лихвата в Европа е 0.75% не забравяй - тук има много много какво да се прави в случай на лош сценарий, който разбира се не е изключен, но по-малко вероятен. Спекулантите правят точно това - когато балъците като теб си мислят, че идва края на света, те купуват от теб и от теб правят пари. Пак ти казвам - запомни какво си писал днес и се опитай да си го спомниш след 2-3 години, за да видиш ти ли си бил прав или аз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 5
LuckyYou
преди 11 години
Ти подхождаш много наивно, не гледаш в перспектива на нещата. Тежката година е тази! Големите дефицити са тази година, макроикономическите прогнози са за успокоение от следващата и растеж от 2014 година на цялата европейска икономика. Нормално е, когато има строги икономии и има съкращения на бюджета и те да влияят зле, особено когато самите икономики буксуват. Това обаче ще бъде преодоляно, именно защото е гарантирано. Този фонд е с 500 млрд. - чакай малко това са страшно много пари. Освен това и ЕЦБ би се намесила. Още веднъж - те биха се намесили, само и единствено ако има нужда от тях, самият факт че гарантират намеса на дълговите пазари е като трамплин за инвеститорите. Мисли логично - през този месец Европа каза и показа - ние имаме пари да си оправим дефицитите и ще го направим, догодина и по-догодина ние ще излезем на подем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
И ти и Кристалина явно сте на някакви наркотици. Внимавайте после да не останете в абстиненция. Нито гръцкия въпрос е решен, нито Португалския (както виждаме днес), утре Испания ще вземе заем и ще е в същата позиция. Вчера Кипър каза, че може да напусне ЕЗ. Аз нещата които обевява ЕЦБ не ги броя за решения. Тези глупости дори задълбочават кризата. "Собствени пари на ЕЦБ", ти луд ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още