IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева: Кризата в еврозоната може би е към своя край

Ясен знак за това са дали мерките на ЕЦБ, германското участие в Европейския механизъм за стабилност и изборите в Холандия, смята еврокомисарят

09:33 | 22.09.12 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кристалина Георгиева: Кризата в еврозоната може би е към своя край

Кризата в еврозоната може би е към своя край, обяви във Варна българският еврокомисар Кристалина Георгиева, която се срещна с Академичния съвет на Икономически университет във Варна, а по-късно откри и новата учебна година във ВУЗ-а. 

Според нея само през последните две седмици има три основни сигнала, които дават ясен знак за това.

"Първото е решението на Европейската централна банка да купува без ограничения книжа на страните, които са позакъсали, стига те да водят правилната политика. Това е много важно решение, с което казахме на света, че ние европейците, страните от еврозоната, имаме една голяма базука и ето, вижте я, можем да гръмнем с нея, за да пазим нашата валута", обясни еврокомисарят ни.

Другото, което дава надежда за излизане на еврозоната от кризата, е решението на Германия да се разреши немското участие в Европейския механизъм за стабилност, а третото са изборите в Холандия, които по думите на Георгиева са доказали, че въпреки трудностите европейците са за единна Европа.

"Ако искаме да видим силна перспектива за Европа, тя трябва да се гради на две неща. Едното е много сериозно отношение към нашата конкурентоспособност или структурни реформи, повече внимание към производителността на труда и към образованието.

Второто е, че ако искаме да сме силни, трябва да строим нашето единство и да мислим за по-голяма икономическа интеграция, банков съюз, създаване на механизмите за по-доброто обединение на нашите икономики и по-голяма политическа интеграция", допълни още българският еврокомисар.

"Можем да гледаме малко по-оптимистично на бъдещето", завърши оптимистично Кристалина Георгиева.

Те взе отношение и по темата за присъединяването на България към Шенген, като по думите й България е покрила всички необходими условия.

"Не виждам защо българският народ трябва да се вълнува кога точно ще се осъществи това. И сега можем да пътуваме свободно“, отбеляза родният еврокомисар.

По нейни думи България е поела ангажимент и е готова да влезе в Шенген, но не трябва да забравяме, че това е и голяма отговорност.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 2
LuckyYou
преди 11 години
Процесите, които се случиха този месец, както и Кристалина Георгиева (единственият политик близък до ГЕРБ, който уважавам, но тя няма нищо общо с ГЕРБ, освен, че трябваше да гаси пожари и да става еврокомисар вместо една много глупава жена) забелязва и го изразява са СИЛНО ФУНДАМЕНТАЛНИ. Те са трендообръщащи и в дългосрочен план ще имат покъртителни последствия за възстановяването от кризата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
LuckyYou
преди 11 години
Това са пълни глупости. България няма интерес да влезне в Еврозоната, защото тя би била неконкурентноспособна ако е там (не че сега е много конкурентноспособна, но поне данъците ни върху печалбата са най-ниските в Европа). Иначе искам много много добре да запомниш какво си писал сега и след 2-3 години да се опиташ да си го спомниш. Да видиш колко си бил заблуден в действителност! Вие всички виждате края на света! САМО ЧЕ ТАЗИ КРИЗА НЕ Е НЕЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО. Това се е случвало преди, случва се в момента, ще продължи да се случва и занапред. Ще има и подем, както ще има и криза. Само че в момента е дошло времето от криза да минем към подем. Който не го вижда е зле!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
rogers
преди 11 години
знаеш ли защо ЕЦБ иска да купува облигации на закъсалите - ами защото никой инвеститор няма да го направи - или с други думи ЕЦБ против волята на гражданиет на ЕС ще харчи от техните данъци. Само че това няма да продължи дълго - никой вече не иска да влиза в еврозоната дори България, а много от вече влезлите искат да излязат за да не плащат сметката на такива като Гърция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
rogers
преди 11 години
Тая лелка е тотално изкукала - кризата била към края си - да към края си е защото и съюза е към края си. Всеки който има останал здрав разум трябва да купува реални неща - хартииките наречени евро и долари стават все по евтини - печатат ги в неограничени количества. А тая лелка е толкова безполезна колкото и всички други *** еврочиновници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
LuckyYou
преди 11 години
И къде от тези 3 решения видя печатане на пари ? ЕЦБ ще купува облигации за своя сметка, няма да печата пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
Аз освен печатане на пари, други мерки не виждам, и си оставам песимист. А печатането на пари е несериозна мярка за мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 8
LuckyYou
преди 11 години
Аз също съм на мнение, че кризата започва да обръща тренда към подобрение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Lucifer
преди 11 години
ами нали точно тоя гол оптимизъм на лицемери като нея са основна част от причините довели до такава не бивала по мащабите криза. Наистина ли е толкова късогледа???...неееее... разбира се, тя просто е част от гигантската машина произвеждащи кризи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още