IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 страни от ЕС са съгласни да въведат данъка върху финансовите транзакции

Целта е броят на желаещите да нарасне до 9, за да може да се използва механизмът за "засилено сътрудничество" при налагането на данъка.

20:33 | 05.10.12 г.
6 страни от ЕС са съгласни да въведат данъка върху финансовите транзакции

Австрия, Белгия, Португалия и Словения са готови да се присъединят към Франция и Германия при въвеждането на данъка върху финансовите транзакции с ограничено териториално действие, предаде DPA, цитирайки представители на ЕС.

"Вече имаме 6 държави членки, които официално са изразили желание. Току-що получихме писмото на Словения", каза Емер Трейнър, говорителка на еврокомисаря по митническата и данъчна политика и борба с измамите Алгирдас Шеметас. "Вярваме, че поне половината страни членки са обмислили този въпрос. Нека видим дали ще изпратят официално искане или не", допълни тя.

Мярката е спорна, тъй като според критиците ще отблъсне инвестиции, от които регионът има голяма нужда. Настоява се за данък на глобално равнище - почти невъзможна задача предвид съпротивата на САЩ.

Поддръжниците на механизма искат да накарат финансовият сектор да си плати, тъй като мнозина виждат в погрешната муполитика корените на глобалната икономическа криза.

Сред 27-те страни членки на ЕС има разделение по въпроса и някои от тях решиха едностранно да въведат мярката чрез процедура, известна като "засилено сътрудничество", която изисква съгласието на поне 9 страни членки.

Според европейски източници се очаква към инициативата да се присъединят също така Естония, Гърция и Унгария.

Всички погледи обаче са насочени към решението, което ще вземат Италия и Испания - третата и четвъртата по големина икономики в еврозоната.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още