IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови правила ще има при производството на кълнове в ЕС

През лятото на 2011 година бактерията E-Coli, идваща от семена за кълнове, зарази над 5 хил. европейци

18:11 | 15.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нови правила ще има при производството на кълнове в ЕС

Нови, по-строги правила ще бъдат прилагани при отглеждането на кълнове в ЕС. За това се договориха участниците в среща на Постоянната комисия по храни в ЕК.

От съобщението, разпространено след заседанието, става ясно, че ще бъдат затегнати хигиенните изисквания при производството на кълнове. 

Сред новите предложения са фермите, в които ще бъдат отглеждани кълнове, да получават разрешение за дейността след проверка от санитарните власти във всяка страна. Освен това ще бъде подобрена и системата за проследяване на семената и самата продукция от кълнове, а самите семена ще се тестват задължително за патогени.

От комисията се надяват по този начин да избегнат повторение на кризата от лятото на 2011 година, когато бактерията E-coli взе 50 жертви в Европа. Заболелите бяха почти 5 хил. души.

Тогава първите подозрения паднаха върху пресните зеленчуци, което пък предизвика масов отказ от купуване на зеленчуци.

Проучванията на Европейската служба по безопасност на храните (EFSA) обаче доказаха, че виновник са семена от сминдух, внесени от Египет. От тези семена са били отглеждани кълнове, които след това са консумирани от потребителите.

След тази криза на пазара веднага бяха приети правила за ограничаване на възникване на подобна инфекция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още