IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще увеличи компенсациите за фермерите до 210 млн. евро

Ако съветът на ЕС одобри предложението, изплащането на компенсациите може да започне още през следващата седмица

09:54 | 09.06.11 г.
<p>
	Разчистване на застояла продукция в испанската провинция Алмерия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Разчистване на застояла продукция в испанската провинция Алмерия. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия реши да увеличи размера на компенсациите, които ще бъдат предоставени на европейските фермери за покриване на загубите от разпространението на стомашно-чревната инфекция, от 150 на 210 млн. евро. Информацията бе оповестена вчера от еврокомисаря по земеделието Дачиан Чолош и разпространена от ИТАР-ТАСС.

„Днес разполагаме с бюджет от 210 млн. евро, за да окажем помощ на земеделските производители, чиято продукция не бе продадена заради намаленото търсене вследствие на разпространението на стомашно-чревната инфекция“, подчерта Чолош.

Според новото предложение на ЕК помощта ще бъде осигурена за производители на краставици, домати, салати, патладжани и праз.

Ако Съветът на Европейския съюз утвърди предложението, изплащането на компенсациите ще започне още от следващата седмица.

От испанската Асоциация на производителите на плодове и зеленчуци обаче обявиха, че само загубите на нейните членове възлизат на 225 млн. евро седмично.

Стомашно-чревната инфекция бе причинена от рядък щам на бактерията Escherichia colli и причини смъртта на 23-ма души, предимно в Германия.

Първоначално бе изказано предположение, че преносител са испански краставици, което доведе до масов отказ на потребителите от зеленчука. Впоследствие бе установено, че краставиците не са източник на заразата.

Продължава изследването на проби от ферма край град Юлцен, в германската провинция Долна Саксония, която отглежда бобени кълнове. Първите 23 от общо 40 проби от тях обаче дадоха отрицателен резултат.

Заради липсата на информация за преносителя на бактерията редица държави въведоха забрана за внос на зеленчуци от държави от ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още