IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предложи 150 млн. евро компенсация за фермерите

Испанската асоциация на производителите на плодове и зеленчуци оценява загубите само на местните фермери на 225 млн. евро седмично

16:51 | 07.06.11 г.
<p>
	Франсиско Соса-Вагнер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Франсиско Соса-Вагнер. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия предложи 150 млн. евро компенсации за подпомагане на фермерите, търсенето на чиито продукти спадна драстично заради разпространението на опасен щам от бактерията Escherichia colli, съобщи BBC.

Производители на салатни зеленчуци усетиха рязък спад в продажбите заради заболяването, причинило смъртта на 22-ма души, а над 2 400 са заразени.

Министирите на земеделието на държавите-членки на Европейския съюз провеждат извънредно заседание в Люксембург.

Европейският комисар по въпросите на здравеопазването Джон Дали заяви, че болестта е ограничена в Северна Германия и не е необходим всеобхватен контрол от страна на държавите членки.

Дали също предупреди, че не трябва да бъде разпространявана недоказана информация относно заболяването. По думите му това увеличава опасенията и се отразява зле на земеделските производители.

Европейският комисар за земеделието Дачиан Чолош каза преди заседанието в Люксембург, че ще предложи компенсации от 150 млн. евро. „Надявам се, че властите ще успеят да намерят отговор на проблема кой е източникът на болестта колкото се може по-бързо. Без този отговор ще бъде трудно да си възвърнем доверието на потребителите, което е крайно необходимо, за да могат пазарите да си върнат позициите“, добави той.

Компенсациите ще покриват периода от края на май до края на юни, но размерът на помощта може да се промени, след като всяка държава съобщи за изчислените загуби, обясни той.

Испания ще иска 100% компенсация от Германия за огромните загуби, понесени от нейните фермери заради недостоверните обвинения, че разпространението на заразата е тръгнало от испански краставици. Испанската асоциация на производителите на плодове и зеленчуци оцени загубите на 225 млн. евро седмично.

Всички смъртни случаи вследствие на заболяването са в Германия с изключение на един в Швеция. Засегнати са 12 държави, като случаите извън Германия са свързани с пътувания до централноевропейската държава.

Последните съмнения за източника се въртят около бобени кълнове от германска ферма в Юлцен, на 100 километра южно от Хамбург. Въпреки това от 40 проби, взети от фермата, 23 дадоха отрицателен резултат.

Според Дали първоначалното предположение за испанските краставици като източник на зараза е било погрешно.

Испанският делегат Франсиско Соса-Вагнер пък вдигна краставица по време на речта си и обяви, че честта на зеленчука трябва да бъде възстановена.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още