IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Саудитска Арабия забрани европейските зеленчуци

От ЕС само Холандия и Франция внасят зеленчуци в кралството

14:59 | 07.06.11 г.
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Саудитска Арабия обяви временна забрана за внос на зеленчуци от държавите членки на Европейския съюз заради опасения от заразяване с бактерията Escherichia colli, съобщи уебсайтът на телевизия „Ал Джазира“.

Министърът на земеделието на страната Фахд бин Абдурахман Балханем заяви, че забраната ще действа до изясняване на източника на заразата.

Според експерти от повереното му министерство въвеждането на забраната няма да окаже съществено въздействие върху пазара на зеленчуци в арабското кралство.

Само две държави внасят зеленчуци в Саудитска Арабия – Холандия и Франция.

В петък решение за спиране на вноса от Европа взе Ливан, като за нуждите на пазара там ще бъдат увеличени доставките от Сирия и Йордания.

В събота подобно решение взе Катар, забранявайки временно вноса на краставици, домати и салати от Испания.

Стомашно-чревната инфекция в Европа, която вече причини смъртта на над 20 души, бе регистрирана първоначално в северна Германия.

По данни на Световната здравна организация случаи на заболяването вече са регистрирани в 10 европейски държави.

Първоначално се предполагаше, че преносител на опасния щам са краставици от Испания, но впоследствие този вариант бе отхвърлен.

Очаква се днес да бъдат обявени окончателните резултати от изследването на бобени кълнове, добити във ферма в германската провинция Долна Саксония, като вчера 23 от общо 40 проби дадоха отрицателен резултат за наличие на бактерията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още