IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките кредитори са се лъгали за отражението на строгите икономии върху ръста

Очаква се преговорите между Гърция и кредиторите за поредния транш от спасителния пакет да продължат след срещата на високо равнище на ЕС в края на седмицата

20:27 | 15.10.12 г. 3
Гръцките кредитори са се лъгали за отражението на строгите икономии върху ръста

Гръцката информационна агенция АНА съобщи, че проблемът с фискалната консолидация в размер на над 13 млрд. евро за периода 2013-2014 г. ще се решава на извънредна среща на Еврогрупата, която ще се състои в началото на ноември.

Атина се надява, че ще получи поредния транш втория пакет спасителна помощ от 130 млрд. евро в средата на ноември. През миналата седмица гръцките власти признаха, че ако тези средства не дойдат до края на ноември, страната остава без средства.

Стурнарас е информирал днес премиера Андонис Самарас за текущия кръг преговори с тройката, като е нарекъл постигнатите резултати удовлетворителни, но същевременно е отбелязал, че пред участниците в диалога стои огромен обем работа, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Финансовият министър е заявил, че преговорите за преодоляване на различията за съкращаване на разходите ще продължат веднага след срещата на високо равнище на ЕС.

Новите мерки за икономии предвиждат незабавно освобождаване от работа на 15 000 бюджетни служители и допълнително намаляване на пенсии и заплати. Двата основни синдиката в Гърция са свикали на 18 октомври нова 24-часова стачка срещу мерките за икономии, припомня DPA.

Представители на тройката са поискали от правителството решително съкращаване на броя на работещите в държавния сектор и са настояли гръцките представители да им съобщят колко бюджетни служители и кога ще бъдат уволнени, съобщава ИТАР-ТАСС. Правителството в Атина иска първо да реформира сектора, а по-късно да реши каква да бъде числеността на персонала.

В интервю днес за гръцката телевизия Mega говорителят на правителството на страната Симос Кедикоглу каза, че на преговорите с тройката е бил уреден въпросът за съкращаване на бюджетния дефицит, но остава нерешен проблемът за държавния дълг. "Въпросът за дълга сега се явява проблем, към който МВФ и ЕС-ЕЦБ имат различен подход", заяви той.

Преговорите на Гърция с нейните кредитори протичат на фона на публикуването на нови тревожни показатели за икономическото положение на страната, отбелязва ИТАР-ТАСС. По данни на Гръцкия статистически институт ЕЛСТАТ свиването на БВП през 2011 г. е било 7,1%, а не 6,9%, както се смяташе по-рано. Потреблението е намаляло със 7,2%, вносът на стоки и услуги - със 7,3%.

През 2013 г. гръцкото министерство на финансите прогнозира свиване на БВП с 3,8%, но според МВФ то по-скоро ще бъде 5%.

От началото на кризата през 2009 г. БВП на Гърция е намалял с около 25%. Безработицата през юли достигна 25,1%.

Според оценки на министерството на финансите на Гърция държавният дълг през 2011 г. е бил 355,6 милиарда евро, през 2012 г. ще бъде 340,6 млрд. евро, а през 2013 г. - 346, 2 млрд. евро, посочва ИТАР-ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Ей че ги разбираш ве, да сравняваш автомобил с икономика трябва да си голям експерт сигурно? Само да те светна, че всичко това много добре са го предвидили, просто се правят на изненадани, ама то толкова ти е акъла. А иначе на Гърците като не им отърва да не се натискат за заема да си излязат от ЕЗ никой не ги спира, да си фалират да смъкнат заплатите 10 пъти и после с драхмата ще тръгнат само нагоре, ама те не са толкова прости друго си е да цоцаш немеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Абе прав си ама не е баш тъй. Айде сега, като правим аналогия с механиката си представи, че колата всъщност не се движи нагоре (защото гръцката икономика определено не се движи нагоре), а се спуска по стръмен баир. Много дълъг баир и не се знае дали няма пропаст в края му. Ти би ли продължил да даваш газ, или би държал спирачката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
stoiloff
преди 11 години
Естествено че са се лъгали. Не може да ти се задъхва колата по нанагорнищети и ти да отнемеш газта! Това само *** икономист и финансист може да го направи, или алчен банкер. И оппа колата угасва и после за да я запалиш и тръгнеш се изисква лекинко да я форсираш. За да преодолее съпротивлението от различни действащи и сили в обратната посока. Това не е като "икономиката" една измислена наука. Това е физика, но важи и за "икономиката" по един много ясно изразен начин. Но няма свестни икономисти! ФАКТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още