IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Crédit Agricole ще понесе 2 млрд. евро загуби от прадажбата на Emporiki

Сделката с Alpha Bank за продажбата на носещата загуби Emporiki ще сложи край на 6 годишния неособено щастлив гръцки брак на френската институция

19:56 | 17.10.12 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Crédit Agricole, втората по големина на активите френска банка, ще понесе нетни загуби за 2 млрд. евро от продажбата на гръцкото си подразделение Emporiki за символичната сума от едно евро, съобщава Financial Times.

Сделката с Alpha Bank за продажбата на носещата загуби Emporiki ще сложи край на 6 годишен неособено щастлив брак на френската институция с гръцката банкова система. От както беше придобита през 2006 г. Emporiki не е донесла печалба на Crédit Agricole нито за година.

Гръцкият експеримент на Crédit Agricole струва на френската банката 7,5 млрд. евро, ако се включат отписаните лоши кредити, капиталовите инжекции и сумата от 2,2 млрд. евро, за която гръцката банка първоначално беше купена.

Според анализатори на Société Générale загубите на Crédit Agricole от Emporiki е трябвало да достигнат 3,25 млрд. евро. Това означава, че те вероятно са били смекчени от данъчен кредит, детайли за който все още не са оповестени.

В края на миналия месец финансирането за Emporiki от страна на Crédit Agricole е възлизало на 2,1 млрд. евро. То ще бъде намалено със 700 млн. евро въз основа на обявеното по-рано споразумение за преобразуване на 550 млн. евро от тази сума в капитал. Френската банка се е съгласила също да получи 150 млн. евро в конвертируеми облигации издадени от Alpha Bank.

Alpha Bank ще върне остатъчното финансиране за Emporiki на 3 транша до края на 2014 г.

Société Générale също води преговори за продажбата на своята гръцка банка Geniki на Piraeus Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
mitkopom
преди 11 години
никой не може да се еб*ват с гърците! Гърците винаги са на +
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още