IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската икономика се сви за пето поредно тримесечие

Икономическите фундаменти предполагат, че рано или късно финансова помощ за Испания ще бъде отпусната

15:15 | 23.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Испанската икономика се сви за пето поредно тримесечие

Испанската икономика се сви за пето поредно тримесечие, като това увеличава натиска върху премиера на страната Мариано Рахой да потърси международна финансова помощ, съобщава Bloomberg.

През третото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е свил с 0,4% спрямо предходните 3 месеца, съобщава Испанската централна банка. Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозираха спад от 0,7%.

Доходността по испанските ДЦК нарасна, след като европейските лидери не се договориха за оказване на финансова подкрепа за страната на срещата си в Брюксел миналата седмица.

Рахой се опитва да овладее достигналия през 2011 г. 9,4% бюджетен дефицит, превишаващ три пъти допустимото за страните от Европейския съюз (ЕС). Безработицата в Испания е над 25% и това се отразява сериозно на постъпленията от данъци.

„Прогресът не е цялостен и около страната витае още много несигурност“, коментира Ебрахин Рбари, икономист на Citigroup Inc. в Лондон. „Съществуват въпроси за банковия сектор и публичните финанси. От друга страна икономическите фундаменти предполагат, че рано или късно финансова помощ ще бъде отпусната."

Доходността по 10-годишните испански облигации се повиши с 8 базисни пункта до 5,6%, след като по-рано днес Мадрид продаде 3 и 6-месечни ДЦК за 3,53 млрд. евро, достигайки горната граница на заложения рейндж.

Спредът между 10-годишните испански ДЦК и еквивалентните германски облигации все още е 392 пункта. Аукционът беше проведен, след като Moody’s Investors Service понижи рейтингите на Каталуния и още четири испански провинции.

На 7 ноември Европейската комисия (ЕК) ще публикува оценката си за напредъка на страната в усилията за справяне с бюджетния дефицит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още